sierpnia 31, 2017

Pikantna zupa krem z kalafiora

    Jeśli tak samo jak ja lubicie zupy krem - ta powinna skraść Wasze podniebienia i serca.

Smaki już jesienno-zimowe, mocne, aromatyczne i pikantne. Ale przecież jesień przyjdzie tak szybko, a wówczas warto mieć już w zanadrzu szybkie przepisy na rozgrzewające posiłki.

Zupę krem z kalafiora przygotujecie dosłownie w 15 minut. Wystarczy tylko gotowy bulion drobiowy ( nie z kostki ! ) lub rosół z dnia poprzedniego raz opakowanie mrożonego kalafiora Poltino

Zupę z kalafiora doprawiłam aromatyczną kolendrą, kminkiem i imbirem. Jeśli uda Wam się kupić kumin, polecam dodać go zamiast kminku - będzie jeszcze pyszniej.



pikantna-zupa-z-kalafiora




PRZEPIS NA PIKANTNĄ ZUPĘ Z KALAFIORA




Składniki na zupę:
  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora Poltino ( 400 g )
  • 1 litr bulionu lub rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki kminku lub kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól


Dodatkowo:
  • płatki migdałowe




Przygotowanie zupy


1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w grubsze kawałki ząbek czosnku.

2. Gdy cebula z czosnkiem zmiękną, dodać różyczki kalafiora, bez konieczności rozmrażania.
Całość zalać bulionem lub rosołem i gotować, aż kalafior zmięknie.



3. W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, kminek i imbir. Przyprawy wsypać do zupy, dodać także pikantną pastę paprykową.
Jeżeli bulion lib rosół nie były solone - zupę posolić.

Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem.


4. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałowymi.



zupa-krem-z-kalafiora

szybka-zupa-krem-kalafiorowy

aromatyczna-zupa-z-kalafiora


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo