Smaki już jesienno-zimowe, mocne, aromatyczne i pikantne. Ale przecież jesień przyjdzie tak szybko, a wówczas warto mieć już w zanadrzu szybkie przepisy na rozgrzewające posiłki.
Zupę krem z kalafiora przygotujecie dosłownie w 15 minut. Wystarczy tylko gotowy bulion drobiowy ( nie z kostki ! ) lub rosół z dnia poprzedniego raz opakowanie mrożonego kalafiora Poltino
Zupę z kalafiora doprawiłam aromatyczną kolendrą, kminkiem i imbirem. Jeśli uda Wam się kupić kumin, polecam dodać go zamiast kminku - będzie jeszcze pyszniej.
PRZEPIS NA PIKANTNĄ ZUPĘ Z KALAFIORA
Składniki na zupę:
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora Poltino ( 400 g )
- 1 litr bulionu lub rosołu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki kminku lub kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
Przygotowanie zupy
1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w grubsze kawałki ząbek czosnku.
2. Gdy cebula z czosnkiem zmiękną, dodać różyczki kalafiora, bez konieczności rozmrażania.
Całość zalać bulionem lub rosołem i gotować, aż kalafior zmięknie.
3. W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, kminek i imbir. Przyprawy wsypać do zupy, dodać także pikantną pastę paprykową.
Jeżeli bulion lib rosół nie były solone - zupę posolić.
Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem.
4. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz