Szpinakowy tort z mascarpone i frużeliną malinową zrobi furorę. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej !
Czy szpinakowy biszkopt smakuje szpinakiem ? No nie ! Szpinak nadaje biszkoptowy zielony kolor, ale smak biszkoptu bardzo się nie zmienia.
Do mojego biszkoptu dodałam poza szpinakiem, kilka listków bazylii, i to właśnie listki bazylii nadały smak biszkoptowi. Jeśli nie lubicie - pomińcie składnik.
Biszkopt szpinakowy wymaga dłuższego czasu pieczenia. Jest nieco wilgotniejszy i bardziej zwarty.
Tort szpinakowy przełożyłam kremem z serka mascarpone oraz frużeliną z malin. Myślę, że frużelina z wiśni również by do niego pasowała. Także możecie wybierać - malina czy wiśnia ?
PRZEPIS NA SZPINAKOWY TORT Z MASCARPONE I MALINAMI
Składniki
( * szklanka o pojemności 250 ml )
Biszkopt szpinakowy:
- 100 g mrożonego szpinaku Poltino
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- garść listków bazylii
Frużelina malinowa:
- 300 g malin ( mogą być mrożone )
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g śmietanki 30%
Wykonanie:
1. BISZKOPT
Szpinak rozmrozić i rozdrobnić blenderem na gładko.
Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę ( można też ubić z cukrem same białka, po czym do ubitej piany dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę ).
Do ubitych jaj dodać szpinak - połączyć składniki miksując na niskich obrotach. Nie przerywając miksowania, wolnym strumieniem wlać olej.
Na koniec do masy jajecznej dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać - najlepiej za pomocą szpatułki.
Masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25-26 cm.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut ( do momentu aż wetknięty w biszkopt patyczek będzie suchy ).
Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie zupełnie ostygnięty, przekroić go na 3 krążki.
2. FRUŻELINA MALINOWA
Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną.
Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną.
Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny.
Odstawić frużelinę do ostygnięcia.
3. KREM MASCARPONE
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem wlewać słodką śmietankę. Miksować jeszcze 2-3 minuty, aż krem stanie się puszysty. Odłożyć 1/3 kremu,( do dekoracji tortu ), a resztę podzielić na 4 części.
Pierwszy blat biszkoptowy położyć na podkładce. Zamknąć obręcz tortownicy.
Biszkopt posmarować cienką warstwą kremu mascarpone. Na krem wyłożyć zimną, tężejącą frużelinę.
Kolejny blat posmarować kremem mascarpone i stroną posmarowaną kremem położyć na frużelinę. Następnie ten sam blat posmarować kremem z wierzchu, wylać frużelinę i przykryć ostatnim blatem, uprzednio posmarowanym kremem mascarpone.
Wierzch tortu udekorować kremem mascarpone, malinami i listami bazylii.
Smacznego !
Faktycznie wygląda obłędnie i nie jest nudn :) . Wszystkie ciasta i desery z malinami są moimi ulubionymi
OdpowiedzUsuńTorcik przepyszny����Miałam tylko problem z frużeliną bo nie chciała gęstnieć ale dodałam więcej żelatyny��Pychotka ��������
OdpowiedzUsuńTort wygląda przepysznie, tylko szkoda że nie mogę go spróbować.
OdpowiedzUsuń