czerwca 02, 2017

Risotto z botwiną i cheddarem


Jeśli lubicie gotować sezonowo, to na pewno botwina gości na Waszych stołach. Ale czy wiecie, że botwina, to nie tylko zupa ?

Polecam Wam przepis na risotto z botwiną. Aksamitne i tak pięknie różowe. Doskonale smakuje jako samodzielne danie. Możecie je także jako dodatek do pieczonych mięs.

Różowe risotto z botwiną to mój hit !

Risotto swoją aksamitną konsystencję i wspaniały, wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi sera cheddar. Jeśli nie macie cheddaru, użyjcie innego twardego sera, np. parmezanu, pecorino, lub naszego polskiego sera Bursztyn.


risotto-z-burakiem



PRZEPIS NA RISOTTO Z BOTWINĄ I CHEDDAREM





Składniki na risotto:
  • 200 g ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwiny
  • 100 g chorizo ( można pominąć )
  • 70 g sera cheddar ( można zastąpić innym twardym serem )
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • około 500 ml wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia


Przygotowanie risotto z botwiną:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę.

Chorizo dowolnie pokroić - w paski lub kostkę - podsmażyć razem z cebulą.

Botwinę umyć, osuszyć. Odciąć liście i łodygi - pokroić w kawałki długości około 2 cm. Buraczki oczyścić, ewentualnie obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
Botwinę z buraczkami dodać do cebuli z chorizo i smażyć 3 minuty.



Wszystkie składniki zdjąć z patelni.

Na tą samą patelnię, nie mytą, wsypać ryż. Smażyć 3-5 minut, aż ryż zrobi się szklisty.
Wlać wino - odparować.

Następnie wlewać po około 100 ml wody i gotować ryż na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje, uzupełnić wodę. Czynność powtarzać, aż ryż się ugotuje.

Na samym końcu dodać 1 łyżkę masła i starty ser cheddar. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


risotto-zburakiem i cheddarem

risotto-botwina-cheddar-chorizo


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo