Uwielbiasz szybkie wypieki ? Pokochasz te muffiny.
Jogurtowe muffiny z owocami lata ( tak, już prawie lato ) to propozycja dla każdego. Niewymagające, proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne. Lekkie ciasto jogurtowe plus truskawki/borówki lub inne owoce i mamy na szybko ciasteczko do kawy.
Muffiny lubią wszyscy, zarówno dorośli jak i dzieci. Lubimy je zwłaszcza z ich prostotę, łatwość przygotowania, ale także za to, że muffiny są doskonałą przekąską "na drogę". Zabieramy je do szkoły, pracy, w podróż czy na piknik.
Jogurtowe muffiny doskonale komponują się z owocami. Możecie oczywiście zrobić wersję bez dodatków - też są wyśmienite. Jednakże z truskawkami czy innymi owocami równie dobrze smakują.
PRZEPIS NA JOGURTOWE MUFFINY Z OWOCAMI
Składniki na muffiny jogurtowe:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
( * szklanka o pojemności 250 ml )
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła ( lub oleju )
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
- 100 g truskawek
- 50 g borówek
Wykonanie muffinek jogurtowych:
1. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
2. Przygotować dwie miseczki.
W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem waniliowym.
Do drugiej miseczki wybić jajka, dodać rozpuszczone przestygnięte masło ( można zastąpić olejem ) oraz jogurt. Wszystkie składniki wymieszać.
3. Truskawki i borówki umyć, osuszyć. Truskawki pokroić w mniejsze kawałki.
4. Wymieszać suche składniki ze składnikami mokrymi. Wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą.
5. Ciasto przekładać do foremek lub papilotek, do wysokości 3/4 foremki. Na wierzchu ułożyć owoce, lekko docisnąć.
6. Muffiny jogurtowe piec w temperaturze 175 stopni C przez 25 minut.
Ciasto wyszlo mi bardzo geste, czy tak powinno byc?
OdpowiedzUsuńTak, ciasto na muffiny musi być gęste.
Usuńjest pysznie
OdpowiedzUsuń