lutego 02, 2016

Grzanki z pastą z awokado

    Lubicie szybkie przekąski ? Te grzanki robi się szybko, wyglądają efektownie, smakują doskonale i ... sprawdzają się przy wielu okazjach, a nawet bez okazji ;)
Spotkanie w gronie znajomych, domówka, rodzinna impreza czy plotki z koleżankami - na te i na wiele innych sytuacji, proponuję Wam dzisiejszy przepis.

Pasta z awokado to także doskonały dodatek do kanapek. Zastąpić może majonez lub masło. Warto czasem zmienić coś w swojej diecie i wprowadzić zamienniki produktów.


grzanki z awokado


Składniki:
  • bagietka pszenna
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka jajek przepiórczych
  • sól




Wykonanie:

Bagietkę pokroić w skośne kromki. Kromki bułki podpiec na suchej patelni, w tosterze lub w piekarniku.

Awokado obrać, wyjąć pestkę. W miseczce umieścić awokado, dodać obrany i roztarty czosnek . Całość dokładnie pognieść widelcem. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki.

Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo. Ugotowane i ostygnięte obrać i pokroić w plasterki.



Na kromkach chrupiącej bagietki rozsmarowywać porcję pasty z awokado, następnie położyć plasterek jajka i plasterek pomidorka.

Tak przygotowane grzanki podawać od razu. Można posypać świeżo mielonym gruboziarnistym pieprzem.


pasta z awokado

kanapki na imprezę

Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo