Marmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków.
Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu.
Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową.
Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa.
Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja.
Składniki:
* 2 kg przecieru z jabłek
* 1 kg cukru
* płatki róży ( ja użyłam płatków jakie zostały mi z przygotowywania syropu )
Wykonanie:
Przed przystąpieniem do gotowania marmolady, musimy przygotować przecier jabłkowy.
Wybieramy jabłka zdrowe, nie obite. Ewentualne skazy wykrawamy. Jabłka kroimy na ćwiartki ( jabłek nie obieramy ze skórki, ani nie wykrawamy gniazd nasiennych ). Do dużego garnka wlewamy na dno odrobinę wody, wrzucamy pokrojone jabłka i dusimy, aż owoce się rozpadną.
Rozgotowane jabłka przecieramy przez sito. Pozyskany przecier ważymy. Na każdy 1 kg przecieru dodajemy 0,5 kg cukru.
Przecier z jabłek nieco odparowujemy, dosypujemy cukier i przystępujemy do wysmażania marmolady. Smażenie to proces dość długi i mozolny, ponieważ ani na chwilę nie wolno odejść od garnka. Marmolada bardzo łatwo się przypala, dlatego trzeba ją cały czas mieszać.
Marmolada jest gotowa w momencie, gdy kropla wylana na zimny talerzyk nie spływa i pozostaje gęsta.
Tak przygotowaną marmoladę możemy nakładać do wyparzonych słoików - jeśli chcemy mieć marmoladę jabłkową.
Jeśli zaś chcecie uzyskać marmoladę różaną, jak w przepisie , należy : płatki róży zmiksować, dodać je do przecieru i dogotować marmoladę.
Smacznego !
Ciekawy przepis :) Próbowałam dzisiaj z antonówek, ale z 1kg jablek wyszło mi..... 1,5 średniej wielkosci sloika (takiego po dzemie). Cos malo wydajnie:P Albo moze za długo smazylam i za bardzo odparowałam te jablka?
OdpowiedzUsuń