lipca 02, 2013

Biskwity z kremem cytrynowym i owocami



Przepis na biszkopty - porcja na 6-7 biszkoptów

3 jaja
50 g cukru
szczypta soli
0,5 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm.

Piec 10-12 min. w 170 stopniach.

Krem cytrynowy:
500 ml kremówki
50 g cukru
sok z 1 cytryny
otarta skórka z cytryny

Kremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową - połączyć.

Krem wyciskać szprycą lub smarować na połowie placuszka, położyć owoce - złożyć.
Ewentualnie posypać cukrem pudrem.


Smacznego !

5 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo