Naleśniki - ciasto
Składniki:
* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej
olej do smażenia
Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.
Mus rabarbarowy:
0,5 kg rabarbaru
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
odrobina wody
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.
Do rondelka wlać 2-3 łyżki wody, wrzucić rabarbar. Smażyć, aż rabarbar się rozpadnie. Wsypać cukier, smażyć na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu.
Przestygniętym musem smarować naleśniki. Posypać cukrem pudrem.
Ja rabarbaru u siebie nie mam, ale muszę spytać, czy moja mamie już obrodził, bo lubię go dodawać do ciast.
OdpowiedzUsuńdaj, daj DAJ!!!
OdpowiedzUsuń... ostatni został... szybko ...
Usuńtak to rabarbaru jeszvze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńwww.cookplease.blogspot.com omlet jagodowy zaprasza!
polecam !
UsuńI to bedzie moj obiad na srode, dzieki pysznosci!
OdpowiedzUsuńależ proszę :)
UsuńMarta, no proszę Cię bardzo, nie torturuj mnie takimi pysznościami :) Jak nie przestaniesz publikować takich wspaniałości to ogłaszam wszem i wobec, że do Ciebie przyjadę na wielką ucztę :) Z całą rodziną ;)
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
Ależ bym się ucieszyła :D
UsuńKochana, to teraz masz to jak w banku :)
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
a ja wczoraj robiłam ucierane ciasto z rabarbarem i pianką plus kompot rabarbarowy.......pyyyyyyyyyyyycha:)
OdpowiedzUsuńa dzisiaj właśnie nalesniki z rabarbarem-uwielbiam ten owoc, choć niektórzy twierdzą, że to chwast
uwielbiam rabarbar napewno bym zjadła
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani dlaczego naleśników nie było na warsztatach Alpro a teraz nas kusisz pysznościami :)
OdpowiedzUsuńo widzisz... to zamiast tego arbuza z rabarbarem trzeba było robić :D
UsuńPozdrawiam :)