września 12, 2016

Ciasto ze śliwkami i budyniem

    Może znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować !

A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami i winnem.

kruche ciasto ze śliwkami


Składniki:
( na kwadratową tortownicę )
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%

Dodatkowo:
  • 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe )
  • 700 ml mleka
  • około 1 kg śliwek 
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej 



Wykonanie:
 Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto podzielić na 2 części, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Jedną porcję włożyć na 40 minut do lodówki, drugą schować do zamrażarki.

Schłodzone ciasto ( to z lodówki ) rozwałkować i przełożyć do tortownicy/blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć do dna, uformować niewysoki rant. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w 180 stopniach C przez 12-15 minut.



W tym czasie wydrylować śliwki, posypać cukrem i cynamonem - odstawić.

Budynie ugotować, w zmniejszonej ilości mleka, czyli w 700 ml na dwa opakowania proszku budyniowego. Dosłodzić wg przepisu z opakowania.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą. Na cieście rozłożyć śliwki, zalać owoce gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.

Piec 40-45 minut w 180 stopniach C. Aż wierzch ładnie się zarumieni.

Upieczone ciasto pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

kruche ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Mmm, doskonałe połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ze śliwkami to ciacho musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta ze śliwkami! Wygląda mniam :)

    Obserwuję i liczę na rewanż http://faromantic.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo