Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g cukru białego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 320 ml jogurtu greckiego
- 120 g posiekanej czekolady deserowej
- świeże maliny
Wykonanie:
Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej.
Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać do jednego naczynia i wymieszać.
Jaja, jogurt oraz olej wymieszać rózgą ( lub zmiksować ) na jednolitą masę.
Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć.
Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco w ciasto.
Piec w temperaturze 185 stopni C przez 25 minut.
Smacznego !
Ale super muffinki, aż się chce je zjeść.
OdpowiedzUsuńJakie pyszności:) Dostanę jedną? Proszę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
bardzo lubie takie przepisy
OdpowiedzUsuń