Niby skromny, niepozorny.... a daje wiele możliwości.
Były już u mnie marchewkowe muffiny, a teraz przyszła pora na torcik.
Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba !
Ciasto marchewkowe:
300 g obranej marchwi
3/4 szkl. cukru
240 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
220 ml oleju rzepakowego
60 ml maślanki
2 jajka
Krem:
160 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g mielonych orzechów laskowych
Wykonanie:
Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, przyprawy.
W drugim naczyniu za pomocą miksera wymieszać jajka z olejem i maślanką.
Do składników mokrych, wsypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchew - wymieszać za pomocą łyżki.
Ciasto marchewkowe przełożyć do tortownicy, piec w 170 stopniach C około 50 minut.
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Przygotować krem orzechowy.
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę.
Śmietankę ubić na sztywno.
Do rozpuszczonej, lekko wystudzonej czekolady, dodawać po łyżce ubitej śmietanki - delikatnie mieszać. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy - wymieszać.
Blaty ciasta marchewkowego smarować kremem. Torcik schłodzić w lodówce, około 1 godziny.
Gotowy torcik marchewkowy posypać cukrem pudrem ,udekorować paskami marchwi.
Smacznego !
bardzo lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z marchewką.
OdpowiedzUsuńnigdy takiego nie jadłam, a szkoda...
OdpowiedzUsuńJaki inny krem moze pasowac do tego tortu?czy na tortownicę 25 cm z takich proporcji będzie ok?planuje zrobić ten tort na 2urodziny synka :)może jakiś pomysł na krem na zewnątrz tortu by był koloru brązowego?:)
OdpowiedzUsuń