Dodatkowym plusem jest też to, że możemy dodać do nich swoje ulubione owoce, bakalie, czekoladę itd... itd ...
Dziś muffiny z musem jabłkowym i borówkami. Wilgotne i nie za słodkie.
Składniki ( na 12 sztuk ):
1 szk. mąki pszennej
1 szkl. mąki pełnoziarnistej, np Lubella
3/4 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szkl. oleju rzepakowego
2 jajka
3 jabłka ( lub 3/4 szkl. gotowego musu jabłkowego
130 g jogurtu naturalnego
125 g borówek
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry.
Do rondelka wlać 2 łyżki wody, wsypać jabłka - dusić pod przykryciem, aż się rozpadną.
Zdjąć pokrywę i smażyć jabłka, aż nadmiar płynu odparuje. Odmierzyć 3/4 szkl musu - bez ugniatania !
W miseczce połączyć składniki suche - mąki, cukier, soda i sól.
W drugim naczyniu zmiksować jajka z olejem i musem jabłkowym.
Do mokrych składników wsypać składniki suche - połączyć. Na koniec dodać borówki - delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto wykładać do formy na muffiny.
Piec w 180 stopniach C, przez około 20-25 minut.
Smacznego !
wygladają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńNominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszam do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka :)
OdpowiedzUsuńtaką muffinkę to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń