Proste w przygotowaniu, niezwykle smaczne i efektowne.A przy tym - bez pieczenia.
PRZEPIS NA CIASTO Z KASZY MANNY
Z GALARETKĄ
Składniki
( blacha 25x25 cm )
Masa grysikowa:
- 1 litr mleka
- 9 łyżek kaszy manny
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
Galaretka z wiśni:
- 250 g dżemu wiśniowego
- 150 g mrożonych wiśni
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- około 150 g herbatników
- 100 g biszkoptów okrągłych
- 2 galaretki truskawkowe
- dowolne owoce świeże lub mrożone
Wykonanie:
Mleko zagotować, na gotujące się mleko wsypać kaszę - ugotować i ostudzić.
Dżem wiśniowy zagotować z mrożonymi wiśniami. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, gdy spęcznieje, dodać do gorących owoców i rozpuścić. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po łyżce kaszy manny i ucierać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować połowę masy grysikowej. Na masę ułożyć biszkopty i wylac zimną galaretkę z wiśni. Pozostawić na chwilę w lodówce, by wiśnie zastygły.
Następnie wyłożyć resztę masy grysikowej.
Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.
Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku. Tężejącą galaretkę wylać na owoce.
Ciasto pozostawić na minimum 2 godziny w lodówce.
Smacznego !
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńSzkoda że pod tym artykułem jest tylko jeden komentarz.To mi się bardzo nie podoba.
OdpowiedzUsuńTrochę szkoda że tak późno trafiłem na ten blog. Każdy artykuł jest bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńIdealny i niebanalny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, musze spróbować tego przepisu w domu.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Bardzo fajnie połączenie składników, razem świetnie się komponują - taki torcik z pewnością zaskoczy niejednego gościa. 🍰 Dzięki za podzielenie się tym przepisem!
OdpowiedzUsuń