Czasami
na specjalną okazję, niekiedy zupełnie bez powodu – dość
często zdarza mi się mieć ochotę po prostu coś upiec. Może być
to zwykłe ciasto, którego przyrządzenie zajmuje niewiele czasu.
Niekiedy chcę nieco zaszaleć. Wówczas sięgam po któryś z
przepisów na torty.
Choć
zazwyczaj tego typu ciasta kojarzymy z celebrowaniem istotnych
uroczystości – urodzin, rocznic, ślubów, to jednak tak naprawdę
nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec tort również bez większej
okazji. Oczywiście jego przygotowanie wymaga nieco pracy, ale daje
też sporo satysfakcji oraz pozwala obudzić ducha prawdziwego
artysty, która drzemie niemal w każdym z nas.
Najwięcej
dobrej zabawy jest oczywiście przy dekorowaniu tortu. Można to
zrobić samodzielnie lub zaprosić do wspólnego działania
najmłodszych domowników, którzy na pewno ucieszą się z takiej
formy zabawy.
Jak
dekorować torty, żeby wyglądały niesamowicie? Sposobów jest
wiele i każdy ma swoje własne upodobania. Poniżej pokazuję kilka
sprawdzonych pomysłów, dzięki którym Wasze ciasta będą zawsze
zachwycające i pyszne.
Bita śmietana – baza i sposób na szybką dekorację
Bita
śmietana prezentuje się pięknie i smakuje oczywiście jeszcze
lepiej. Jest jednym z najczęstszych pomysłów na dekorację, który
nie wymaga specjalnych talentów kulinarnych. Aby ją przygotować,
potrzebujemy 3 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
oraz ¾ litra śmietanki 30%, którą warto wcześniej schłodzić
przez kilka godzin w lodówce. W zależności od prywatnych
preferencji można dodać 2 lub 3 łyżki cukru.
Wciąż
ciepłą i płynną żelatynę mieszamy z ubitą śmietaną. Tak
powstałą masę rozsmarowujemy na powierzchni tortu i… gotowe.
Masa maślana – tradycyjne przepisy wprost z dawnych książek kucharskich
Czasami
najprostsze pomysły są najlepsze. Choć masa maślana nie należy
do najbardziej dietetycznych, to jest naprawdę świetnym
ukoronowaniem tortu lub bazą dla bardziej rozbudowanych koncepcji.
Do jej
przygotowania potrzebujemy budyniu waniliowego ugotowanego w 500 ml
mleka z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Gotowy budyń
pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie wrzucamy do
niego 250 g masła i tyle samo gramów margaryny. Miksujemy do
uzyskania całkowicie gładkiej masy.
Do
masy maślanej można dodawać rozmaite aromaty, owoce, co dodaje jej
smaku oraz koloru. Świetnie sprawdza się także jako podstawa dla
innych dekoracji – na przykład jadalnych kwiatów i brokatów,
cukierków oraz nieco zdrowszych wiórków kokosowych lub bakalii, a
zwłaszcza orzechów, których bogaty wybór oferuje choćby
SklepAgnex.pl.
Owoce – nieco zdrowia na torcie
Bardzo
lubię owoce i często wykorzystuję je w moich wypiekach. Warto
również użyć ich do udekorowania tortów – dają piękny,
kolorowy i naturalny efekt. Każdy może sięgnąć po ulubione
smaki, a przy tym pięknie udekorować tort. Świetnie sprawdzają
się w tym charakterze polskie owoce sezonowe – truskawki, maliny
oraz porzeczki. Warto pamiętać, aby układać je na śmietanie,
galaretce lub masie, aby dobrze połączyły się z powierzchnią
ciasta.
Mirror glaze, czyli prosta i nietuzinkowa dekoracja ciasta
Mirror
glaze zachwyca i przykuwa uwagę. Co najważniejsze wcale nie jest
trudne do uzyskania. Na początek należy zmieszać 100 ml słodkiego,
skondensowanego mleka, 150 gramów cukru i 80 ml wody. Składniki
należy zagotować. Drugim krokiem jest zmieszanie 1 łyżki żelatyny
z 70 ml wody. Gdy napęcznieje, dodajemy żelatynę do cukru, mleka i
wody, powoli mieszamy do chwili rozpuszczenia żelatyny. Do masy
można dodać barwniki spożywcze, żeby zabarwić ją na preferowany
kolor.
W
momencie gdy masa uzyska temperaturę pokojową, wylewamy ją na
tort. Kiedy zastygnie, można dodatkowo udekorować ją kawałkami
czekolady lub cukierkami w dopasowanych kolorach.
***
Tak
naprawdę ile osób, tyle pomysłów na udekorowanie tortów. Powyżej
przedstawiłam Wam raptem kilka podstawowych przepisów, które
oczywiście można modyfikować oraz zmieniać w zależności od
potrzeb, smaku i nastroju. A Wy, czy macie swoje ulubione pomysły na
dekoracje tortów, które zachwycają wszystkich domowników i
znajomych?
Im ładniejsza dekoracja tym bardziej kusi a jednocześnie aż żal zjeść :D
OdpowiedzUsuńAż szkoda spróbować tak ładnie udekorowanego ciasta.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Idealny na przyjęcia, elegancki i na pewno pyszny.
OdpowiedzUsuńsłodkosci na tym blogu
OdpowiedzUsuń