lipca 20, 2019

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą



Kruche ciasto z owocami i bezą to taki klasyk ! Najczęściej przygotowywane z jabłkami, ale wrto wykorzystać do niego inne owoce.
Świetnie sprawdzają się śliwki. Polecam wypróbować kruche ciasto ze śliwkami i bezą.


Klasyczny kruchy spód, kwaskowate i aromatyczne śliwki oraz słodka beza. Ciasto idealne można by rzec.


Zróbcie, a na pewno nie pożałujecie...no chyba, że tego trzeciego zjedzonego kawałka, kiedy miało się skończyć na jednym ;)




ciasto ze śliwkami






PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO 
ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ





Składniki:
( na blachę prostokątną ) 

  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanka cukru pudru + 1 szklanka do bezy
  • 250 g zimnego masła
  • 4 żółtka ( białka zostawić do bezy )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego


Dodatkowo:
  • około 1,5 kg sliwek
  • 2 łyżki bułki tartej




Wykonanie:



 Zimne masło pokroić w kostkę, cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać składniki nożem. Dodać żółtka oraz śmietanę lub jogurt  i szybko zagnieść ciasto ( lub przygotować ciasto w malakserze ). Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/1. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Większą  porcję włożyć na 40 minut do lodówki, drugą schować do zamrażarki.

Schłodzone ciasto ( to z lodówki ) rozwałkować i przełożyć do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć do dna, uformować niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą.


Piec w 180 stopniach prze 10 - 15 minut.

W tym czasie przygotować bezę.
Ubić białka jaj ze szklanką cukru. Pianę upijać, aż stanie się gęsta i szklista, a cukier niemal zupełnie zniknie.

Ubitą pianę ułożyć na podpieczonych śliwkach.

Zmrożone kruche ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch bezy.


Piec cisto przez 20 minut w 160 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 20 minut.





ciasto z owocami i bezą



ciasto ze śliwkami





Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Super przepis, ale boje się go sprawdzić u siebie, gdyż na bank na 2 kawałkach się nie skończy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych, robię również z porzeczkami, malinami czy też wiśniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto często gości w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kruche i chętnie spróbuję tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie :) juz sobie zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo