Zupę chińską przygotujecie w oka mgnieniu, jeśli tylko dysponujecie ugotowanym bulionem/rosołem drobiowym.
Ja do mojej zupy użyłam gotowy mix warzyw do dań chińskich. Bukiet chiński od Poltino ma naprawdę dobrze dobrany skomponowany skład, nie brakuje tu ani grzybów chińskich, ani pędów babusa czy kiełków fasoli Mung.
PRZEPIS NA ZUPĘ CHIŃSKĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM
Składniki na zupę chińską:
- 1 opakowanie bukietu chińskiego Poltino
- 1,5 litra buliony drobiowego lub rosołu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku
- szczypta imbiru lub odrobina startego świeżego korzenia
- sok z 1/2 limonki
Dodatkowo:
- makaron ryżowy
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie zupy:
1. Na patelnię wsypać zawartość torebki z mrożonym mixem warzyw chińskich ( bez rozmrażania ). Dodać 2 łyżki oliwy i smażyć aż warzywa zmiękną. Pod koniec smażenia dodać sos sojowym.
2. W garnku zagotować bulion. Do bulionu przełożyć podsmażone warzywa chińskie. Gotować 10 minut.
3. Zupę doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i przyprawami.
4.Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz