lutego 13, 2017

Buraczane spaghetti z boczniakami

   Dziś na blogu nowość, w postaci makaronu z warzyw. Buraczane spaghetti to nic innego, jak świeży buraczek pocięty w długie nitki, przypominające spaghetti.
Do prezentowanego dania użyłam makaron z warzyw marki Fit&Easy. Dla leniuszków jest to rozwiązanie wręcz idealne. Wszak na rynku istnieją specjalne strugaczki do tworzenia takich spiralek, ale do tanich one nie należą - to raz ! Po drugie, czy będzie Wam się chciało strugać te warzywa ?
Jeśli jesteś kuchennym leniuszkiem, lub ... musisz przygotować "coś extra" na szybo, lub... jeśli cenisz sobie dobry smak i świeży produkt...lub - wymieniać można by długo.
Makarony z warzyw podbiły moje serce, szczególnie ten buraczany. Wyjadałam spiralki wprost z torebki, takie są dobre. Myślę, że podane z dipem, mogły by śmiało wylądować na stole, jako przekąska na imprezę.
Warzywne spaghetti mogą stać się również bazą do chrupiących sałatek, wystarczy dołożyć kilka składników, polać sosem lub dressingiem i gotowe.
Z warzywnych spiralek powstać też może pyszna, zdrowa kolacja, na ciepło. Serwować je też możecie z klasycznymi sosami do makaronu.

Ja proponuję dziś danie na ciepło, coś pomiędzy na wzór sałatki. Z racji kolorystyki, śmiało możecie zaserwować to danie ukochanej/ukochanemu podczas kolacji walentynkowej.


makaron z warzyw


Składniki:
  • 1 opakowanie spaghetti z buraka Fit&Easy
  • 200 g boczniaków
  • 4-5 plasterków szynki dojrzewającej
  • około 100 g sera camembert
  • 2 łyżki zielonego pesto ( możecie przygotować sami - PRZEPIS )
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone grzyby i smażyć na rumiano. Pod koniec smażenia boczniaki doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie zagotować wodę, lekko ją posolić. Na gotującą się wodę wrzucić spaghetti z buraka i gotować max. 2 minuty.  Odcedzić.

Ser camembert pokroić w nieduże kawałki, szynkę porwać na nieduże kawałeczki.



Na półmisku lub talerzach ułożyć buraczane spaghetti, następnie ułożyć kawałki sera camembert, szynkę oraz boczniaki.

Pesto wymieszać z 2 łyżkami oliwy ( ma być dość płynne ) i polać danie.

Danie smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.



sałatka z buraczkiem

sałatka z boczniakami


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. To spaghetti wygląda wspaniale, koniecznie muszę wypróbować taki zdrowy makaron, dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywne spaghetti, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jeszcze smaczniej niż tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Żyjemy teraz w świecie, w którym możemy zamawiać jedzenie, ubrania, a nawet artykuły spożywcze online. Jednakże możliwość stworzenia włsnej autorskiej kompozycji daje dużo satysfakcji.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo