Naleśniki ze szpinakiem nie przekonują każdego...sama niezbyt lubię jeść je solo, czyli tak nazwijmy to " na sucho". Ale już naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie - mmmmm.... - pyszności !
Farsz szpinakowy przełamałam słoną i wyrazistą fetą, dzięki temu, naleśniki nabrały charakteru. Dodatkowo klasyczny sos beszamelowy, złamałam odrobiną kwaśnej śmietany.
Może przygotuje dziś na obiad lub kolację zapiekane naleśniki ze szpinakiem ?
PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- około 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Nadzienie szpinakowe:
- 250 g świeżego szpinaku
- 1/2 niedużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta lub typu feta
- szczypta białego pieprzu
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie zmiksować i odstawić na 10 minut.
Smażyć cienkie naleśniki.
2. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojony lub przeciśnięty czosnek. Przesmażyć. Następnie dodać umyte liście szpinaku i smażyc kilka minut, aż szpinak zmięknie.
Na koniec, dodać pokruszony ser feta - dobrze wymieszać. Farsz doprawić do smaku białym pieprzem.
3. W rondelku rozgrzać masło. Na rozgrzane masło wsypać mąkę, całość smażyć około minuty. Następnie, szybko mieszając, wlewać mleko. Sos gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
4. Naleśniki smarować nadzieniem szpinakowym. Składać jak krokiety i przekładać do naczynia żaroodpornego.
Naleśniki ze szpinakiem zalać sosem beszamelowym.
Zapiekać w 180 stopniach C przez 30 minut.
UWAGA - z podanych proporcji powinno Wam zostać kilka sztuk naleśników. Zjedzcie z czym lubicie ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz