czerwca 16, 2017

Zielone kopytka ze szpinakiem

   Szybko, prosto, ale nie nudno. W schemat ten idealnie wpisuje się przepis na zielone kopytka. Dlaczego zielone ? Bo przygotowane z dodatkiem szpinaku.

Zielone kopytka ze szpinakiem to propozycja zarówno dla tych co szpinak uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają się ze szpinakiem na bakier. Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom.

Z czym jeść kopytka szpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami.



kopytka-ze-szpinakiem




PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM




Składniki na zielone kopytka:
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • około 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli



Przygotowanie kopytek ze szpinakiem:

1. Ugotowane, ostygnięte ziemniaki  przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.

2. Umyte liście szpinaku przełożyć na patelnię, chwilę podgrzewać, aż liście zmiękną. Liście szpinaku zmiksować blenderem, razem z ząbkiem czosnku.



3. W misce wymieszać rozdrobnione ziemniaki ze szpinakiem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i solą. Dodawać partiami mąkę pszenną ( jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, dodać tyle, żeby ciasto było dość zwarte ) i zagniatać ciasto.

4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części ciasta uformować w wałeczek, po czym kroić poprzecznie na kopytka.

Kopytka gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.


kopytka-szpinakowe

kopytka-ze-szpinakiem


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo