Zielone kopytka ze szpinakiem to propozycja zarówno dla tych co szpinak uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają się ze szpinakiem na bakier. Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom.
Z czym jeść kopytka szpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami.
PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM
Składniki na zielone kopytka:
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- około 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie kopytek ze szpinakiem:
1. Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
2. Umyte liście szpinaku przełożyć na patelnię, chwilę podgrzewać, aż liście zmiękną. Liście szpinaku zmiksować blenderem, razem z ząbkiem czosnku.
3. W misce wymieszać rozdrobnione ziemniaki ze szpinakiem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i solą. Dodawać partiami mąkę pszenną ( jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, dodać tyle, żeby ciasto było dość zwarte ) i zagniatać ciasto.
4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części ciasta uformować w wałeczek, po czym kroić poprzecznie na kopytka.
Kopytka gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz