W sezonie warto zrobić kefirowe ciasto z truskawkami. Doskonale sprawdzają się też inne owoce, jak jagody, borówki, maliny. Przygotowanie ciasta to zmieszanie kilku składników. Do przygotowania ciasta nie potrzebny Wam mikser, wystarczy trzepaczka lub nawet zwykła łyżka do zupy.
RADA: zamiast kefiru możecie dodać jogurt naturalny lub nawet kwaśną śmietanę.
PRZEPIS NA KEFIROWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki na kefirowe ciasto z truskawkami:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
( * szklanka o pojemności 250 ml )
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g kefiru
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
- 150-200 g truskawek
Wykonanie ciasta kefirowego:
1. Truskawki opłukać na sicie, odstawić żeby wyschły.2. Przygotować dwie miseczki.
W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem waniliowym.
Do drugiej miseczki wybić jajka, dodać olej oraz kefir. Wszystkie składniki wymieszać.
3. Wymieszać suche składniki ze składnikami mokrymi. Wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą.
4. Ciasto przekładać do blachy o wymiarach około 25x25 cm Na wierzchu ułożyć truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
5. Ciasto kefirowe piec w temperaturze 175 stopni C przez 40 minut.
Smacznego !
Latem robię takie bardzo często - czasem z jogurtem, czasem z maślanką, i z różnymi owocami. Jest genialne w swej prostocie! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. A z maślanka jeszcze nie robiłam :)
Usuńtak sie to robi
OdpowiedzUsuń