Korzystając z dobrodziejstwa produktów, przygotujcie deser. Wykorzystajcie do niego kasze lub/i płatki śniadaniowe Lubella. Macie do dyspozycji kaszę gryczaną, pszenną i jęczmienną oraz przeróżne płatki. Stwórzcie coś co mnie zaskoczy !
Ja kiedyś przygotowywałam deser z kaszy manny z malinami. Zobaczcie tu. A co Ty masz dla mnie ?
REGULAMIN KONKURSU:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.
2. Konkurs trwa od 15 czerwca 2015 do 25 czerwca 2015 roku do godz. 23.59
3. Fundatorem nagród jest marka Lubella.
4. Nagrody wysyła agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.
5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na deser z kaszą lub płatkami śniadaniowymi Lubella. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.
6. Nagrody są dwie i w skład każdej z nich wchodzi: 18 produktów Lubella.
7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 3 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com
8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.
9. Będzie mi miło jeśli polubisz kolorowo-torcikowo
WYNIKI ! WYNIKI ! WYNIKI !
Moi drodzy, pora ogłosić wyniki konkursu. Wasze wszystkie przepisy były niezwykle pomysłowe i z pewnością bardzo smaczne. Niestety, nagrody są tylko dwie, więc musiałam wybierać. Najchętniej zjadła bym:
* Ekspresowe jagodowe eklerki ( z kremem z kaszy manny ) - autorstwa Kuchenne Fascynacje
oraz:
* gofry z kaszą pszenną Lubelli, sezonowymi owocami i posypką z płatków śniadaniowych Lubelli - autorstwa Marzeny J.
GRATULUJĘ !
Polecam „budyń jęczmienny” – idealny na letnie śniadanie:
OdpowiedzUsuń1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej Lubella
1 banan
1/2 świeżego mango
3 plastry świeżego ananasa
2 łyżeczki ksylitolu /cukru
3 łyżeczki lnu mielonego złotego
2 łyżki otrębów owsianych
1/2 szklanki mleka
2-3 łyżki syropu z bzu
Wszystkie składniki ( odkładamy część świeżych owoców do dekoracji) miksujemy razem w blenderze na gęsty krem, przelewamy do pucharków i dekorujemy z wierzchu pokrojonymi w kostkę owocami. Polewamy odrobiną syropy z bzu – poezja!
Witam, ja na deser polecam orginalnie podana i smaczną sałatke z kaszy jęczmiennej drobnej :)
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowa sałatka z kaszy jęczmiennej i jabłka , granatu i orzechów włoskich podana w ..... w wydrążonych łupinach granatu.
Składniki:
1. 5 szklanki ugotowanej kaszy jeczmiennej drobnej Lubella
1 owoc granatu ,
2 średnie jabłka
masło klarowane ,
cynamon
sok z połowy cytryny
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
6 sztuk orzechy włoskie
Sposób przygotowania
1.
1. Kaszę jęczmienną gotujemy wg.instrukcji. 2. Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda , kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny (dla smaku i żeby nie ściemniało). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy jabłka i prazymy, aż będą złote i lekko zmiękną. Na koniec oprószamy je lekko cynamonem. 3. Kasze mieszamy z uprazonymi cynamonowymi jabłkami i granatem oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi .Całość lekko skrapiamy oliwą , przekładamy do wydrązonych łupin granatu:) Smacznego!
Zdjecie dania wysyłam emailem, Bozena Ziarno , bozenn1@wp.pl
Sernik „Krówka” z kaszą manną
OdpowiedzUsuńDoskonały deser dla fanów krówek :) Coś wspaniałego! Ciasteczkowy spód, puszysty sernik i słodki sos krówkowy. Niebo w gębie! Polecam :)
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
150 g kruchych ciastek/ herbatników
40 g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego, zmielonego w temperaturze pokojowej
200 g masła w temperaturze pokojowej
¼ szkl. cukru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
100 g krówek
50 ml mleka
2 łyżki kaszy manny Lubella
1 łyżki mąki ziemniaczanej
Sos krówkowy:
¼ szkl. śmietanki kremówki 36%
100 g krówek
Dodatkowo:
kilka posiekanych krówek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć ją do tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
2. Masa serowa: Krówki rozpuścić w mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać twaróg, jajka oraz rozpuszczone krówki. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę, wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 160 st.C około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika!) Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Studzić w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie, schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc)
3. Sos krówkowy: Krówki roztopić w śmietance. Gdy sos zacznie gęstnieć, rozprowadzić go na schłodzonym serniku. Udekorować posiekanymi krówkami. Smacznego!
Batoniki Nesquik
OdpowiedzUsuńPyszne batoniki Nesquik, w smaku bardzo podobne do tych kupnych :) Bez pieczenia, łatwe w przygotowaniu. Polecam!
3 łyżki masła
2,5 szkl. śniadaniowych kulek czekoladowych Mlekołaki od Lubella
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietanki kremówki 36%
150 g białej czekolady, posiekanej
2 łyżki mleka
Masło, miód i kakao umieścić w garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Dodać śmietankę i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Następnie wsypać kulki czekoladowe i dobrze wymieszać. Gotową masę przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Przestudzoną czekoladę rozprowadzić na schłodzonych kulkach czekoladowych. Ponownie schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc!) Przed podaniem pokroić na równe batoniki. Smacznego!
Ekspresowe jagodowe eklerki ( z kremem z kaszy manny )
OdpowiedzUsuńSkładniki na krem :
2 szklanki mleka
8 płaskich łyżeczek kaszy manny Lubella
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mrożonych jagód ( odważamy zamrożone owoce ) w sezonie świeże
125 g miękkiego masła
Ponad to :
duże opakowanie biszkoptów ladyfingers ok. 30 sztuk
Jagody wyciągamy dużo wcześniej, rozmrażamy. Jeśli po rozmrożeniu pojawi się dużo soku to należy go odcedzić.
Do mleka wsypujemy kaszę. Wstawiamy na niewielki gaz, gotujemy ok 15-20 minut aż zmięknie i będzie gęsta. Przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu kaszy ( nie powstanie nam wtedy kożuch ), odstawiamy do ostygnięcia. Chcąc przyśpieszyć ten proces możemy garnek z kaszą wstawić do lodowatej wody tak aby sięgała 3/4 wysokości garnka.
Przestudzoną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy jagody, cukier puder. Miksujemy całość blenderem na gładką masę.
Osobno ucieramy masło. Cały czas miksując stopniowo dodajemy zmiksowaną wcześniej kaszę. Tak powstały krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Biszkopty przecinamy na pół. Na jedną połowę biszkopta wyciskamy krem, przykrywamy drugą połową. Tak postępujemy z pozostałymi aż do wyczerpania składników.
Eklerki można podawać od razu lub wstawić do lodówki. Krem w lodówce stężeje. Nie należy jednak przechowywać ich zbyt długo bo pod wpływem wilgoci biszkopty zaczynają mięknąć choć w smaku i tak pozostają pyszne.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
KaszMix
OdpowiedzUsuńSkładniki na dwie porcje:
MASA CIEMNA
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (niepalonej),
- 400 ml mleka,
- pół banana,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (70% kakao).
MASA JASNA
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- szklanka mleka kokosowego,
- łyżka miodu,
- 1 banan,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Mleko doprowadzić do wrzenia, wrzucić kaszę gryczaną i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodać czekoladę oraz pokrojonego banana. Przykryć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Masę dokładnie zblendować, jeżeli jest zbyt gęsta dodać mleko.
Kaszę jaglaną przed gotowaniem dokładnie wypłukać w bardzo ciepłej wodzie. Potem wlać pół szklanki mleka kokosowego i 1/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy (okoo 15 minut). Miękką kaszę,resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), miód, obranego banana i sok z cytryny zmiksować na idealnie gładki mus.
Ułożyć w pucharku na przemian i udekorować.
Paweł Serafin
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSernik z czekoladowymi kuleczkami Mlekołaki
OdpowiedzUsuńKremowy, słodki i z chrupiącymi kuleczkami. Zasmakuje nie tylko dzieciom. Przypadła mi do gusta taka wersja serniczka.
Spód:
1 szklanka płatków śniadaniowych - kulek czekoladowych Mlekołaki od Lubelli
Masa serowa:
500 g serka waniliowego z wiaderka
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżką mąki
1,5 szklanki płatków śniadaniowych - kulek czekoladowych Mlekołaki od Lubelli
Na dno tortownicy o średnicy 18 cm wysypujemy czekoladowe kuleczki. W misce miksujemy ser, mąkę, jajko i cukier. Dosypujemy płatki śniadaniowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy (delikatnie na wyłożony spód). Sernik pieczemy w 180*C przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
pozdrawiam Wioleta
Szybki smaczny i pożywny deser :)
OdpowiedzUsuńpłatki śniadaniowe lubella ( pół szklanki )
jajko
mąka ( 3/4 szklanki )
mleko ( 3/4 szklanki )
cynamon ( 2 płaskie łyżeczki )
Sposób przygotowania :
Do naczynia wsypać mąkę, cynamon, dodać jajko i wlać mleko następnie wszystko razem zmiksować.
Do zmiksowanej masy wsypać płatki i wszystko równomiernie wymieszać .
Taka masa jest gotowa do wylania na rozgrzaną gofrownicę (którą uprzednio smarujemy delikatnie olejem, aby gofry nie przywarły) .
Należy je opiekać około 10 min, ewentualnie do zarumienienia się :)
Można je podawać np: z konfiturą , jednakże to zostawiam waszej fantazji :)
Panieraki
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- kasza manna błyskawiczna Lubella
- mleko
- cukier waniliowy
- jajko
-płatki Corn Flakes klasyczne lub pełnoziarniste Lubella
-cynamon
- olej
Kaszę mannę gotujemy z mlekiem na twardo, słodzimy cukrem waniliowym wedle uznania i jeszcze gorącą przelewamy do kwadratowej formy. Przestudzoną wkładamy do lodówki na nie mniej niż 2 godziny. Gdy kasza odstoi swoje w lodówce wyciągamy ja z formy na deskę i kroimy w kostkę ok 2,5x3,5. Jajko roztrzepujemy widelcem, płatki kukurydziane rozdrabniamy w blenderze i dodajemy troche cynamonu, olej wlewamy do garnuszka lub na patelnie i rozgrzewamy. Każdą kostkę panierujemy w jajku i płatkach, wrzucamy na gorący olej i obsmażamy z obu stron, usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Cieple bądź po przestudzeniu podajemy z musem owocowym lub konfiturą.
Brzmi wspaniale !
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDeser z kaszy jęczmiennej z białą czekoladą i truskawkami
OdpowiedzUsuńSkładniki na 3-4 osoby:
1 szkl. kaszy jęczmiennej drobnej
2 szkl. mleka 2%
100g białej czekolady
100g śmietanki 30%
garść truskawek
2 łyżki soku z cytryny
garść orzeszków ziemnych niesolonych
płatki owsiane
Zagotować mleko, wsypać przepłukaną kaszę, gotować ją do zgęstnienia przez ok. 10 minut, aby powstała dość zwarta masa. Ostudzić lekko i zmielić blenderem. (Nie musi być idealnie gładka.)
W garnuszku podgrzać śmietanę, włożyć kawałki czekolady, zostawić na 2 minuty, potem zamieszać do uzyskania jednolitej masy i zostawić do wystudzenia. Następnie ubić, ale nie na sztywno.
Do ugotowanej i zmielonej kaszy dodać miksturę czekoladowo-śmietanową, wymieszać.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w rondelku, wlać odrobinę wody i sok z cytryny i podgrzewać, aż owoce zmiękną, a sos lekko zgęstnieje.
Posiekać lub rozdrobnić orzeszki ziemne, to samo z płatkami.
Do pucharków/szklanek wsypać po łyżeczce płatków owsianych, na to czekoladową kaszę, wstawić na kilka minut do lodówki, żeby trochę stężała. Potem nałożyć na wierzch truskawki z sosem i posypać orzeszkami. Udekorować listkami np. melisy.
Smacznego :)
Jogurtowiec na spodzie z płatków śniadaniowych
OdpowiedzUsuńSkładniki na Spód:
-1/4 opakowania płatków Mlekołaków Lubella i 1/4 opakowania płatków cornflakes Lubella
-Masło 100 gram (rozpuszczone)
Wszystko wymieszać razem i rozdrobnić w blenderze. Wylać na okrągłą blachę. Zostawić do ostygnięcia w lodówce.
Składniki na Masę:
-1 duży jogurt grecki
-1 duża śmietanka 30%
-1 mały serek mascarpone
-½ kg serka waniliowego do sernika
-Cukier wanilinowy
-Cukier puder
-Żelatyna fix deserowa
Wszystko ubić, następnie dodać żelatynę. Wylać na spód, a wierzch ułożyć malinki/jeżynki, całość polać galaretką i pozostawić w lodówce na około 30 min. Gotowe :)
-Anna Gałaszewska
Kwintesencja smaku lata czyli gofry z kaszą pszenną Lubelli, sezonowymi owocami i posypką z płatków śniadaniowych Lubelli
OdpowiedzUsuńSkładniki na około 16 szt.:
100g kaszy pszennej Lubella
2 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szkl. wody gazowanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/3 szkl. oleju
3 jajka
0,5 litra śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
dowolne owoce sezonowe np. truskawki, brzoskwinie, porzeczki, maliny, jagody
listki mięty
1 szkl. płatków śniadaniowych pełnoziarnistych Lubella
Wykonanie:
Zagotować taką ilość wody, aby zakryła woreczek kaszy pszennej Lubelli. Włożyć do wrzątku woreczek kaszy i gotować około 15 min. Ostudzić.
Do głębokiej miski włożyć wystudzoną kaszę, mąkę, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, cukier, olej i żółtka jajek. Zmiksować. Wymieszać delikatnie ręcznie z pianą ubitą na sztywno.
Smażyć około 7 min. w rozgrzanej gofrownicy. Studzić w pionie.
Śmietanę kremówkę ubić pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Udekorować pokrojonymi w kawałki ulubionymi owocami sezonowymi, listkami mięty i posypać płatami śniadaniowymi pełnoziarnistymi Lubelli.
Smacznego.
Marzena J.
Moją propozycją jest Bananowa jaglanka z karobem i daktylami pod ziarenkową pierzynką.
OdpowiedzUsuń1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 100 ml mleczka kokosowego
banan
łyżeczka karobu (ub kakao)
2 gwiazdki anyżu
laska lub szczypta cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
5 suszonych daktyli bez pestek
po łyżce ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
Mleczko lekko podgrzewam z cukrem waniliowym, anyżem i laską cynamonu. Wyjmuję przyprawy i dodaję kaszę jaglaną oraz pokrojonego banana. Masę miksuję blenderem na mus. Do połowy jaglanki dodaję karob i mieszam. Do słoiczka nakładam kakaową kaszę, Przekładam ją warstwą pokrojonych daktyli. Nakładam jasną masę. Dekoruję ziarnami słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Smacznego :)
Uwielbiam jaglankę i przepis brzmi pysznie. Niestety Lubella w swej ofercie nie ma kaszy jaglanej.
UsuńDrugą propozycją jest Letni jogurtowy torcik na spodzie z płatków kukurydzianych.
OdpowiedzUsuńSpód tortu;
1,5 szklanki płatków kukurydzianych
tabliczka mlecznej czekolady
Masa brzoskwiniowa;
400g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców
galaretka brzoskwiniowa
Masa piankowa;
galaretka malinowa
Oraz;
tarta czekolada do dekoracji
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygnie mieszam ją z płatkami. Masę przekładam do okrągłej formy o średnicy 15 cm. Lekko dociskam łyżką. Odstawiam do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 3/4 szklanki wody . Kiedy zacznie lekko tężeć ubiajam ją z jogurtem. Masę przelewam na spód z płatków i ponownie wstawiam do lodówki. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wody i studzę. Kilka łyżek przekładam na płaski talerzyk (po zastygnięciu foremkami do ciastek wycinam serduszka). Pozostałą galaretkę , która zacznie lekko tężeć ubijam mikserem aż powstanie puszysta pianka. Przekładam ją na masę brzoskwiniową i odstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ozdabiam torcik.
Pozdrawiam
Roche z płatków kukurydzianych
OdpowiedzUsuń4 sztuki batonu Mars lub 1 duża czekolada (np. mleczna, gorzka)
50 g masła
2.5 szklanka płatków kukurydzianych Lubella
W małym garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy pokrojone batony (czekoladę). Podgrzewamy mieszając do czasu, aż się wszystko rozpuści. Następnie ściągamy z ognia, wrzucamy płatki i dokładnie mieszamy. Do papierowych papilotek wkładamy po porcji wielkości 1 łyżeczki i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Pozdrowienia!
Basia
Banany i gorzka czekolada; nie ma lepszego połączenia. Jeśli jeszcze do tego dodamy płatki owsiane, zmielone migdały, mleczko kokosowe i wszystko polejemy syropem klonowym, to otrzymamy najlepsze pancakesy na świecie.
OdpowiedzUsuńZapraszam na boskie pancakesy, idealne na śniadanie czy podwieczorek)
Pancakesy owsiano-bananowe z gorzką czekoladą
Składniki na około 8 pancakesów:
2 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
6 łyżek mielonych migdałów
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego( może być również słonecznikowy)
200 ml mleczka kokosowego lub sojowego/ryzowego/lub mleka
1 szklanka płatkow owisanych( u mnie błyskawiczne Lubella)
¾ szklanki mąki pszennej
6 łyżek groszku czekoladowego
Rozgniatamy banany na papkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do piecznia. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej, mleczko kokosowe, ekstrakt waniliowy, banany, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki: płatki owsiane, mąkę z proszkiem, zmielone migdały. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy czekoladowy groszek. Mieszamy. Ciasto na pancakesy powinno być raczej gęste.
Smażymy na rozgrzanej patelni skropionej oliwą po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy posypane czekoladą i polane syropem klonowym.
Oczywiśie niektóre składniki moźna pominąć ( np mączkę migdałową) i zastąpic je zamiennikami( mąką pszenną lub wiórkami kokosowymi).
Kasia (mia cucina Sofieta)
Knedelki z kaszy manny i twarogu
OdpowiedzUsuńP Y S Z N E!
Idealne na deser.
Składniki
Ciasto
- 450 g twarogu;
- 150 g kaszy manny;
- 50 g mąki pszennej;
- szczypta soli;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 2 jajka.
Dodatkowo
- 1 i ½ łyżki kaszy manny;
- 1 i ½ łyżki mąki pszennej;
- 1 i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- kilkanaście truskawek świeżych lub mrożonych;
- jogurt naturalny;
- cukier.
Do podania
- koktajl truskawkowy;
- ewentualnie masło.
Przygotowanie
Ser zmiel w maszynce do mięsa, przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij widelcem - tym razem użyłam sera, którego nie musiałam mielić. Zmielony ser połącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto włóż na kilka minut do lodówki.
Przygotuj koktajl truskawkowy.
Na kawałku folii aluminiowej wymieszaj 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, ziemniaczanej oraz kaszy manny. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta (ciasto będzie się lepić) i delikatnie obtaczaj je w przygotowanej mieszance. Dłonie posyp mąką i formuj niewielkie knedelki.
Knedle wrzucaj porcjami do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5-7 minut.
Gotowe podawaj tak jak lubisz np. polane koktajlem truskawkowym lub masłem, posypane karmelem i wanilią lub cukrem, ewentualnie cynamonem.
Miodownik
OdpowiedzUsuńCzyli smakowity deser.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki;
- 1/2 szklanki cukru;
- 200 g masła;
- 3 łyżki miodu;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 czubata łyżka kakao.
Masa
- 3 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 150 g masła
- 1 cukier waniliowy;
- 10 łyżek kaszy manny.
Polewa
- 3 łyżki masła;
- 3 łyżki kakao;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze chwilę zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem. Następnie jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje. Jedną z nich rozwałkuj na kształt kwadratu (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach 23 cm. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe blaty. Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj kaszę i wymieszaj, a resztę mleka zagotuj wraz z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Gotujące mleko odstaw, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia. Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania. Miodownik jest najlepszy po jednej dobie leżakowania w lodówce.
Deser sloikowy z truskawkami i kaszą manną
OdpowiedzUsuńw szklance mleka ugotować trzy płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej dosłodzić łyzką cukru.300g truskawek oczyścić i zmiksować z 3 łyżkami cuku.Naprzemiennie układać warstwy w słoiku z musu truskawkowego i kaszy manny.Jedna warstwę można zrobić z czarnych jagód.Wierzch przyozdobić truskawkami i jagodami oraz listkiem mięty.
Waniliowa kaszka manna z musem truskawkowym, herbatnikami orkiszowymi i karmelizowanymi nerkowcami
OdpowiedzUsuńNa 1 porcję:
2 herbatniki orkiszowe
150ml mleka
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cukru
3 czubate łyżki kaszy manny błyskawicznej Lubella
1 filiżanka truskawek
2 łyżka orzechów nerkowca
1 łyżka cukru do skarmelizowania
Herbatniki kruszymy i układamy na dnie ozdobnego pucharka. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które wrzucamy do mleka. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kaszę, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Gotową kaszę nakładamy na herbatniki. Następnie miksujemy truskawki w blenderze na mus i nakładamy na kaszę. Na suchą patelnie wrzucamy orzechy nerkowca i cukier. Smażymy, aż cukier się rozpuści i oblepi orzechy. Skarmelizowane orzech nakładamy na wierzch deseru. Całość wykańczamy świeżą miętą.
Basia
PS. Zdjęcie na fanpage :-)
"SERKOWA IMPRESJA"
OdpowiedzUsuńSPÓD:
200 g płatków czekoladowych "Lubella"
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany 36%
Płatki pognieść. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w gorącej kąpieli wodnej. Połączyć z pokruszonymi płatkami "Lubella". Masą płatkową wyłożyć dno tortownicy.
GALARETKA:
2 torebki herbaty poziomkowej z wanilią
2 szklanki wody
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Herbatę zaparzyć w 2 szklankach wrzątku. Dodać cukier. Przestudzić. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, aby napęczniała, a następnie rozpuścić w jak najmniejszej ilości ciepłej wody i połączyć z herbatą.
MUS TRUSKAWKOWY:
200 g truskawek
3 kopiaste łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
kilka listków mięty
kilka listków melisy
Truskawki z cukrem oraz listkami mięty i melisy zblenderować lub zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnie rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i dodać do musu.
MASA SEROWA:
100 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
6 waniliowych serków homogenizowanych (6 x 125 g)
Kremówkę ubić z cukrem. Serki zmiksować. Połączyć z ubita śmietanką. Na koniec dodawać stopniowo, rozpuszczoną w 1/3 szklanki ciepłej wody, żelatynę.
DO DEKORACJI:
0,5 kg truskawek
UŁOŻENIE CIASTA:
Na płatkowy spód wyłożyć kupkami masę serkową. Połowę musu truskawkowego wylewać łyżką na. Wykonać kilka ruchów patyczkiem do szaszłyków, aby powstał na serniczku delikatny marmurek. Pozostały mus rozprowadzić równomiernie na masie serkowej. Na mus poukładać pokrojone w plastry truskawki. Całość dopełnić tężejącą herbacianą galaretką.
Owocowy deser z parowaru
OdpowiedzUsuńSkładniki :
kilkanaście truskawek
2 łyżki borówek amerykańskich
kilka winogron zielonych bezpestkowych
kiwi żółte
2 miseczki waflowe
4 łyżeczki kajmaku
250 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki płatków żytnich Lubella
kilka listków mięty czekoladowej
Truskawki myjemy kroimy w połówki i wrzucamy do pojemnika na ryż, jedną odkładamy i kroimy w kostkę.
Kiwi żółte obieramy i kroimy w plasterki i także wkładamy do pojemnika.
Borówki i winogrona myjemy, kilka odkładamy, a resztę wrzucamy do innych owoców.
Listki mięty czekoladowej myjemy i osuszamy.
Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut.
Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki żytnie.
Serek homogenizowany roztrzepujemy widelcem by był bardziej puszysty.
Kiedy parowar się wyłączy, owoce z pojemnika przekładamy do wafelków. Nakładamy na nie puszysty serek i owoce które na początku odłożyliśmy, a także listki mięty czekoladowej i płatki żytnie.
mini torcik z kaszy gryczanej z masłem orzechowym i czekoladą przekładany dżemem żurawinowym i klonowym kremem mascarpone
OdpowiedzUsuńSkładniki (na jeden trójwarstwowy torcik o średnicy trochę większej od dużego kubka do kawy - idealny na 2 osoby) :
0,5 woreczka ugotowanej niesolonej kasy gryczanej
3 jajka
75 ml oleju
75 g cukru brązowego
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka masła orzechowego
75 g białej czekolady
60 g mąki pełnoziarnistej
Do przełożenia:
250 g mascarpone
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki zurawiny do mięsa
Do dekoracji ( u mnie):
płatki róż, mięta, perełki cukrowe, wisienki kandyzowane.
1. Kaszę gryczaną studzimy i odciskamy, przesypujemy do wąskiej miski. Dodajemy olej, cukier, jajka, sodę, proszek do pieczenia i masło orzechowe. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy, aż do całkowitego zmielenia. Na koniec wsypujemy przesianą makę i mieszamy przez chwilę.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. blaszkę o wym ok.24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy przy górnym i dolnym grzaniu przez 20-30 minut.
3. W czasie pieczenia ciasta schłodzone mascarpone mieszamy z syropem klonowym. Różę i miętę obieramy z liści/płatków i płuczemy w zimnej wodzie pilnując, aby nie przemycić do ciasta, żadnych nieproszonych lokatorów. Odkładamy do przeschnięcia ;)
4. Z wystudzonego ciasta wykrawamy na 3 równe krążki (ja odcinałam je posługując się dużym kubkiem jako szablonem). Blat smarujemy łyżką żurawiny, na to dajemy warstwę schłodzonego mascarpone, przykrywamy następnym blacikiem i powtarzamy smarowanie. Na wierzch dajemy 3 blat.
5. Ciasto pokrywany pozostałym mascarpone i dekorujemy.
6. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Ps. Jestem miłośniczką dekorowania ciast roślinami niemniej sugeruję przed wybraniem kwiatków "wygooglać" listę roślin jadalnych ze zdjęciami.
Nie jest to z mojej strony zlośliwość. Po prostu w ciągu niedługiego czasu widziałam już kilka przepisów udekorowanych nie tyle kwiatami niejadalnym,co trującymi :(
"Zdrowe ciasteczka dyniowe z gorzką czekoladą i żurawiną"
OdpowiedzUsuńTo najlepsze ZDROWE ciasteczka, jakie miałam okazję jeść, dlatego polecam wypróbować ;)
Składniki:
szklanka pure z dyni
szklanka mąki migdałowej
pół szklanki mąki kokosowej
2 łyżki cynamonu
łyżka proszku do pieczenia
płatki owsiane Lubella
1 jajko
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 gorzkiej czekolady
2 garści suszonej żurawiny.
Ugotowaną dynię blendujemy na pure, łącząc ją z cynamonem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz mąką migdałową i płatkami owsianymi. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczamy olej kokosowy dolewając go do masy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz żurawinę. Dynia oraz mąka kokosowa zapewnia słodki smak ciasteczek, jednak można dodać miodu, jeśli dla kogoś masa wyjdzie za mało słodka. Na blaszce formujemy ciasteczka w kształcie serduszek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z kawusią.
Mniam!
Witaj,
OdpowiedzUsuńmoja propozycja to kokosowa kasza manna z nutą limonki, podana z egzotyczną salsą o smaku brzoskwini i marakui.
Kokosowa kasza manna:
• 12 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny Lubella
• 1/2 litra mleka kokosowego
• 1/2 litra mleka krowiego
• 3 łyżki cukru
• duży kawałek skórki z limonki
W garnku wymieszać mleko kokosowe z mlekiem krowim, dodać cukier i skórkę z limonki. Zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Następnie odstawić na jedną minutę – od czasu do czasu zamieszać. Ugotowaną kaszę manną przełożyć do pucharków i podawać na ciepło lub zimno z egzotyczną salsą o smaku brzoskwini i marakui. Deser można udekorować przed podaniem płatkami startej gorzkiej czekolady.
Egzotyczna salsa:
• 2 owoce marakui
• 150 ml soku z marakui lub brzoskwini
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• 2 brzoskwinie
Owoce marakui przekroić na połówki i wydrążyć ze środka miąższ. Miąższ gotować chwilkę z sokiem z marakui lub brzoskwini i cukrem. Do gotującego soku dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną z odrobiną wody. Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Połówki brzoskwini pokroić na małe kawałki i wymieszać z sosem z marakui. Odstawić do ostygnięcia.
Laura
a763@gazeta.pl
Dobry Wieczór,
OdpowiedzUsuńbardzo fajny konkurs z mega smaczną nagrodą:-)
Jako deser z kaszą proponuję pyszny winny pudding z kaszy manny z pieczonymi w wanilii gruszkami:
Potrzebujemy:
10 łyżek kaszy manny Lubella
500 ml mleka
200 ml słodkiego białego wina
100 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki cukru
Do garnka o grubym dnie wlać mleko, wino i śmietankę. Dodać cukier i zagotować. Na gotujące mleko ze śmietanką i winem wsypywać kaszę manną Lubella. Zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Kaszka powinna mieć kremową konsystencję i będziemy ją podawać ciepłą.
W międzyczasie przygotowujemy pieczone w wanilii gruszki:
12 dojrzałych gruszek
sok z 3 cytryn
3 laski wanilii
8 łyżek cukru
Gruszki obrać zostawiając ogonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Ciepłą kaszę manną podajemy na ładnym talerzyku razem z pieczoną w wanilii gruszką. Można polać domowym sosem czekoladowym.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Dziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuń