Dlaczego ? Bo...jest pyszna, czekoladowa i piękna. A jeśli to Wam nie wystarcza, powiem jeszcze, że przygotowuje się ją dość szybko i nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych...choć z pozoru nie wygląda.
Czekoladowa tarta wypełniona jest przepysznym, kremowych ganachem, a jej korpus wykonany został z okruszków biszkoptowych - ja używam wysuszonych okrawków ciasta biszkoptowego. Wy takowych okrawków mieć nie musicie, możecie kupić ciastka biszkopty i pokruszyć je.
Tartę taką przygotować możecie z dowolnymi owocami na wierzchu. Wkrótce sezon na maliny, jeżyny, borówki. Wybierajcie co lubicie. Możecie też mieszać różne owoce. Na pewno będzie smacznie.
PRZEPIS NA TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z TRUSKAWKAMI
Składniki na czekoladową tartę z malinami
Kruchy spód:
- 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
- 150 g masła
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
Ganach czekoladowy:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
- świeże truskawki
Wykonanie:
1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać.
W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.
Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty.
2. Śmietankę przelać do rondelka i podgrzać - do zagotowania.
Czekoladę drobno połamać lub pokroić nożem.
Kawałki czekolady przełożyć do wysokiego naczynia ( u mnie sprawdza się plastikowy dzbanek-miarka kuchenna ) i zalać gorącą śmietanką.
Odstawić na około 3 minuty, aż czekolada się rozpuści.
Następnie, blenderem, zmiksować całość na aksamitny i gładki krem.
3. Gotowy ganach wylać do kakaowego korpusu tarty.
Tartę wstawić na chwilę do lodówki.
Gdy ganach zacznie się "ścinać", czyli lekko twardnieć, ułożyć na wierzchu nieduże truskawki.
Tartę dobrze schłodzić w lodówce, minimum 3-4 godziny.
Smacznego !
wygląda pysznie:) właśnie teraz musiałam ją zobaczyć a w domu nie mam nic słodkiego...
OdpowiedzUsuń