To tort dla każdego z Was.
Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem pomarańczowym z bourbonem. Przekonani już do zrobienia ?
Tort z serii tych - "zawsze się udaje" i "każdemu smakuje" !
PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT
Z "MICHASZKAMI"
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 ml śmietanki 30%
- 12-13 cukierków "Michaszki"
Poncz:
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- około 70 ml bourbonu
Do dekoracji:
- 5-6 cukierków "Michaszki"
- 70 g czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju
- świeże maliny
- kruszone bezy
Przygotowanie:
1. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Lub osobno ubić białka, a do piany dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito.
Do ubitej piany jajecznej dodać mąkę z kakao i proszkiem - delikatnie, ale dobrze połączyć składniki.
Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm.
Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty przekroić na 3 części.
2. Wyciśnięty sok z 1 pomarańczy wymieszać z cukrem pudrem. Dolać bourbon.
3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczać czekoladę.
Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru.
Ubitą śmietanę przekładać partiami do płynnej czekolady - delikatnie mieszać.
Cukierki Michaszki pokroić i dodać do musu czekoladowego.
4. Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Nasączyć ponczem pomarańczowym.
Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować kremem i przykryć ostatnim blatem.
Schłodzić tort w lodówce, przez minimum 3-4 godziny.
5. Czekoladę połamać, przełożyć od miseczki. Wlać olej.
Rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Płynną czekoladą polać schłodzony tort.
Udekorować pokrojonymi w kawałeczki "Michaszkami", świeżymi malinami oraz pokruszonymi bezami.
Smacznego !
Fajny blog, bardzo mi sie podoba! Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za ciekawy przepis, torcik wygląda przepysznie. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńno trzebna sie przygotować
OdpowiedzUsuń