A jako, że i ja kobieta, to sałatki powstają u mnie często na szybko, bez planowania, bez spisywania składników.
Praktycznie rzecz ujmując, letnie sałatki wcale nie potrzebują zachowania proporcji, tak stricte, co do grama.
Mieszamy tak jak lubimy...bo przecież w sałatce i tak najważniejszy jest sos !
Przygotowanie idealnego sosu do sałatki to wcale nie jakaś wielka umiejętność, choć nie każdy jest w tym fachu mistrzem...bo i być nie musi.
Dla tych co nie lubią sobie komplikować życia, albo inaczej - dla tych co lubią szybkie i proste rozwiązania, marka Folwark wprowadziła na rynek gotowe sosy i dressingi do sałatek.
1 opakowanie to zestaw 4 różnych dressingów do sałatek.
Znajdziecie tam:
- sos Vinegrette – idealny do zielonych sałat oraz serwowanych na zimno jarzyn. Odpowiednio dobrane proporcje oleju, soku z cytryny i octu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy smak.
- sos ziolowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs.
- dressing jogurtowy – wyjątkowy smak zawdzięcza starannie
wyselekcjonowanym przyprawom. Znakomity z sałatami lub jako dip do
świeżych i gotowanych warzyw
- dressing włoski beztłuszczowy – delikatny dressing w stylu vinegrette. Wzbogacony mieszanką ziół, nadającą włoski charakter. Doskonały do każdej sałatki.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ
Składniki:
- garść świeżych liści szpinaku
- garść drobnych liści botwinki lub buraka liściowego
- 1 pomidor
- 10-15 truskawek
- 1 kulka sera mozzarella
- kawałeczek arbuza
- dressing włoski beztłuszczowy Folwark
Przygotowanie:
Liście szpinaku i buraka opłukać i osuszyć. Większe listki porwać na mniejsze kawałki, drobne zostawić w całości.
Pomidora umyć i pokroić w kostkę.
Opłukać truskawki i pokroić ich w ćwiartki, mniejsze owoce wystarczy przeciąć na pół.
Nieduży kawałek arbuza pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć liście szpinaku oraz buraka. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora i arbuza oraz pokrojone truskawki.
Na wierzch sałatki ułożyć porwaną lub pokrojoną mozzarellę.
Sałatkę polać gotowym dressingiem włoskim beztłuszczowym marki Folwark. Lub przygotować swoją wersję lekkiego dressingu.
Smacznego !
Bardzo dobra, wczoraj robiłam :)
OdpowiedzUsuń