czerwca 07, 2018

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

   Sezon truskawkowy bez sernika na zimno, z tymi że owocami - nie liczy się wcale !
Obowiązkowo musicie przygotować to pyszne ciacho.

Kremowy, aksamitny i kuszący - taki jest właśnie ten serniczek na zimno.

W masie serowej znalazła się biała czekolada, dzięki czemu sernik zyskuje na smaku. Świeże, sezonowe truskawki, idealnie współgrają zarówno smakowo, jak i kolorystycznie.

Polecam Wam przy okazji "uniwersalny" spód pod każde ciacho na zimno. Pod sernik przygotowałam spód w wersji kakaowej, który fajnie komponuje się z całością. Ale taki spód możecie przygotować także w wersji jasnej, bez dodatku kakao.



sernik-z-truskawkami-galaretką




PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO 
Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ




SKŁADNIKI



Kakaowy spód:
  • 250 g pokruszonych biszkoptów
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao


Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego ( z wiadereczka, ale dobrej jakości ) 
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 150 ml śmietanki 30%


Dodatkowo:
  • około 300 g truskawek
  • galaretka - u mnie przezroczysta/krystaliczna  



Przygotowanie:


 1. Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć folią spożywczą.


2. W rondelku rozpuścić mało, pozostawić na chwilę, żeby ostygło.
Pokruszone biszkopty wymieszać z kakao, dodać płynne masło - całość raz jeszcze wymieszać.
Całość przełożyć do tortownicy, Spód dobrze ugnieść, dociskając ręką lub łyżką.

3. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tak, żeby płyn przykrył proszek.
Odstawić.


4. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastykowej miski. Miskę ustawić nad garnkiem z parującą wodą - pozostawić do rozpuszczenia.

Mielony ser zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę - wymieszać.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić, ustawiając naczynie w gorącej wodzie lub podgrzać w mikrofali.
Płynną żelatynę wlać do masy serowej - dokładnie połączyć składniki.


5. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Ubitą śmietankę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na kakaowy spód.


5. Na wierzchu sernika ułożyć nieduże truskawki. Sernik wstawi do lodówki.


6. Krystaliczną galaretkę ( może być też galaretka truskawkowa ) rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
Gdy galaretka zacznie tężeć, zalać nią sernik z truskawkami.

Sernik chłodzić w lodówce kilka godzin.

 

sernik-na-zimno

seernik-z-truskawkami

sernik-na-zimno


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo