czerwca 08, 2018

Biszkopt szpinakowy z kremem i truskawkami

Nie lubicie nudy ? W takim razie to zielone ciacho z truskawkami jest dla Was.
Bajeczne połączenie zieleni, bieli i czerwieni. Jest nie tylko smacznie, ale  i pięknie.

Polecam Wam niebanalny biszkopt. Biszkopt w wersji "na zielono", z dodatkiem szpinaku.
Szpinak nadaje biszkoptowy nie tylko kolor, ale sprawia również, że ciasto jest wilgotne.

Myślę, że takim zielonym biszkoptem zaskoczycie gości. I z całą pewnością wypiek przypadnie im do gustu.


zielony biszkopt szpinakowy




PRZEPIS NA BISZKOPT SZPINAKOWY
 Z KREMEM I TRUSKAWKAMI




SKŁADNIKI:


Zielony biszkopt:
  • 300 g mrożonego szpinaku - brykiet
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem mascarpone:
  • 150 g białej czekolady 
  • 375 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%


Dodatkowo:
  • 200 g truskawek
  • galaretka ( krystaliczna lub truskawkowa 




PRZYGOTOWANIE



1. Szpinak rozmrozić na sicie - tym samym nadmiar wody zostanie odsączony.
Rozmrożony szpinak zmiksować blenderem.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych na puszystą masę jajek, dodać rozdrobniony szpinak - wymieszać.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie składniki.

Masę przelać do blachy o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.

Upieczony biszkopt wyjąć z blachy, oderwać papier i pozostawić do ostygnięcia.



2. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia, w między  czasie zamieszać.


Serek mascarpone lekko ubić. Dodac płynną czekoladę i połączyć składniki.
Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do mascarpone. Całość delikatnie wymieszać.

Krem mascarpone równomiernie wyłożyć na ostudzony biszkopt.


3. Truskawki pokroić w plasterki lub pozostawić całe ( całych będziemy potrzebowali więcej niż    200 g ). Plasterki truskawek układać na kremie.
Ciasto wstawić do lodówki.


4. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać nią truskawki na cieście.
Schłodzić w lodówce.



biszkopt-z-kremem-truskawkami

biszkopt-szpinakowy-z-galaretką-truskawkami

biszkopt-z-truskawkami-i-kremem


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo