czerwca 17, 2018

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

   
Lekki, letni obiad ? Proszę bardzo !

Pieczarki faszerowane kuskusem i "zieleniną" to przepis doskonały na letnie dni. Lekkie, sycące i aromatyczne danie.

Pieczarki faszerowane sprawdzają się także na zimno - jako przystawka.


Zobacz też inną wersję faszerowanych pieczarek - kliknij TUTAJ




piecarki-faszerowane




PRZEPIS NA PIECZARKI PORTOBELLO
FASZEROWANE KUSKUSEM



Składniki:

  • 6-8 dużych pieczarek portobello 
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zieleniny - koper, natka pietruszki, lubczyk, zioła
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • około 0,5 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • kulka sera mozzarella




Przygotowanie:



1. Kuskus zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić, aż wciągnie wodę.


2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojony czosnek.
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w drobną kostkę seler naciowy. Całość dusić na małym ogniu, aż seler zmięknie. 

Zieleninę drobno posiekać.

Do podsmażonych warzyw dodać napęczniały kuskus. Pokruszyć ser feta. Dodać też posiekaną zieleniną. Całość wymieszać, do połączenia składników.

Doprawić farsz solą i pieprzem.


3. Pieczarki portobello oczyścić i wyciąć nóżki.
Kapelusze wypełniać farszem i układać na blasze.
Na wierzchu każdej pieczarki wypełnionej farszem, położyć małe kawałki sera mozzarella.

 Na blachę wylać bulion - pieczarki nie wyschną w pieczeniu. W ostateczności - jeśli nie macie bulionu - podlejcie je wodą.


5. Pieczarki piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez około 30 minut.



pieczarki-portobello-faszerowane

pieczarki-faszerowane-kuskus

pieczraki faszerowane


Smacznego ! 

2 komentarze:

  1. Genialny pomysł :) Jeszcze nie faszerowałam tak pieczarek.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo