Zima, ferie...a śniegu nie ma. Mam za to przepis na "śnieżny" deser, który posmakuje każdemu - zapewniam !
Deser którym dziś częstuję na blogu, to moja wariacja na temat klasycznego deseru "Eton Mess".
Eton Mess to deser bazujący na 3 składnikach - bita śmietana, bezy i owoce. W moim deserze znalazł się jeszcze jogurt. Dodatek jogurtu nadał deserowi nieco lekkości i zmniejszył słodycz. Jogurt sprawił też, że deser nie jest mdły.
Do deseru użyłam mrożonych owoców Poltino. Wybrałam mieszankę kompotową, czyli mix truskawek, śliwek i porzeczek.
PRZEPIS
NA JOGURTOWY "ETON MESS"
Składniki na deser:
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g bez
- 150 g mieszanki kompotowej Poltino
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie deseru:
1. Owoce rozmrozić. Z rozmrożonych śliwek usunąć pestki. Wszystkie owoce zmiksować na gładkie pure.
2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać jogurt - delikatnie wymieszać.
3. Bezy pokruszyć, dodać do śmietanki z jogurtem - połączyć składniki.
4. W pucharkach układać warstwy puszystego kremu jogurtowego, naprzemiennie z owocowym pure.
Smacznego !
pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńcoś na ciepłe dni
OdpowiedzUsuń