Placuszki dobre zawsze i wszędzie. Śniadaniowe pancakes czy kolacyjne racuszki. Smakują każdemu i nigdy nie masz ich dość.
Dziś mam dla Was przepis na szybkie, proste i smaczne placuszki twarogowe. Do placuszków koniecznie zróbcie wiśniowy sos.
Zimą do przygotowania sosu wybierzcie mrożone owoce od Poltino.
Mrożone owoce warto mieć zawsze w zamrażarce. U mnie sprawdzają się zarówno do słodkich śniadań, szybkich koktajli owocowych czy właśnie takich sosów.
Placuszki twarogowe przygotować możecie zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dobrze smakują na ciepło i zimno, dlatego warto przygotować więcej i zabrać do lunch boxa.
PRZEPIS
NA PLACUSZKI TWAROGOWE
Z SOSEM WIŚNIOWYM
Składniki na placuszki:
- 120 g twarogu
- 70 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na sos wiśniowy:
- 150 g mrożonych wiśni Poltino
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Przygotowanie:
1. Wiśnie przełożyć do rondelka. Wlać 3 łyżki wody i wsypać cukier. Gotować do momentu, aż cukier się rozpuści a owoce zmiękną.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Zawiesinę wlać na gotujące się owoce. Nie przerywając mieszania, doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia.
2. Twaróg zblenderować z cukrem, żółtkiem i mlekiem. Dodać sól i mąkę - wymieszać. Jeśli ciasto jest mocno gęste - dodać odrobinę mleka.
Białko ubić na sztywno i dodać do cista. Delikatnie wymieszać.
3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ( użyłam olej kokosowy ) smażyć placuszki.
4. Gotowe placuszki podawać z sosem wiśniowym.
Smacznego !
O mniam, uwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńOwoców mrożonych mam ze dwie szuflady, czas zacząć je wykorzystywać, w końcu zanim się obejrzymy, znów będzie lato... ;)
deserek dla dzieci
OdpowiedzUsuń