Owoce zapiekane pod migdałową kruszonką

listopada 29, 2017

Owoce zapiekane pod migdałową kruszonką

   Czy to zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym.
Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą, wzbogacone korzennymi przyprawami, cudownie rozgrzewają.

.Owoce zapiekane pod kruszonką, czyli crumble, przygotuje każdy kuchenny laik. Także, zakasać rękawy i do dzieła.

Weekendowy deser macie zaplanowany. Wybierzcie ulubione mrożone owoce i pieczcie.
Ja polecam mix truskawek, malin i jagód od Poltino. Ale Wy możecie wykorzystać też inne mrożone owoce z oferty Poltino. Do wyboru macie jeszcze porzeczki czarne i wiśnie.



owoce-pod-kruszonką




PRZEPIS NA OWOCE ZAPIEKANE
POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ


Składniki:

  • 400 g mrożonych truskawek Poltino
  • 100 g mrożonych malin Poltino
  • 100 g mrożonych jagód Poltino
  • 100 g zimnego masła
  • 120 g mąki
  • 50 g migdałów
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie crumble:


Mrożone owoce wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania lub kilku mniejszych naczynek ceramicznych.

Zimne masło pokroić w nieduże kawałki. Migdały drobno posiekać.

W miseczce umieścić mąkę i cynamon - wymieszać. Dodać 4 łyżki cukru trzcinowego, posiekane migdały i zimne kawałki masła. Wszystkie składniki szybko połączyć, rozcierając palcami, tak by utworzyły małe grudki. Kruszonkę wstawić na 20-30 minut do lodówki.

Schłodzoną kruszonkę wyłożyć na owoce.

Owoce zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-25 minut.




zapiekane-owoce-pod-kruszonką

crumble-owocowe

crumble-migdałowe


Smacznego !
Czekoladowy "torcik" brownie

listopada 29, 2017

Czekoladowy "torcik" brownie

    Najlepszy sposób na zły hu.mor, chandrę czy wszelkie bolączki ? CZEKOLADA !

Czekolada dobra na wszystko. Dlatego ratujmy odrobiną słodyczy, gdy za oknem ponuro, w serduchu jakiś żal, a w głowie czarne myśli. Podobno Ona rozumie...a już na pewno potrafi zadziałać lepiej, niż niejedno lekarstwo.


Co powiecie na kawałek bardzo czekoladowego ciasta ? Brownie to klasyk, jakich mało. Uwielbiam ! Za smak i za prostotę przygotowania. Ale, żeby nie było tak prosto i zwyczajnie, proponuję brownie "torcik". Nie jest to prawdziwy tort, przekładany kremem, a jedynie czekoladowe ciasto, polane czekoladą i udekorowane malinami i ciasteczkami migdałowymi.

Taki "torcik" brownie możecie przygotować tylko i wyłącznie dla siebie...no i przyjaciółki, ale równie dobrze, ciasto to, podać możecie zamiast klasycznego tortu, podczas rodzinnej uroczystości.


czekoladowe-brownie-z-malinami



PRZEPIS NA "TORCIK" BROWNIE:



Składniki na brownie:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki


Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • mrożone lub świeże maliny
  • kilka ciasteczek amaretti lub innych
  • inne dekoracje




Przygotowanie brownie:


1. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do plastikowej miski. Dodać pokrojone w kawałki masło.
Misę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z parującą wodą - miska nie może dotykać wody -  i pozostawić do momentu roztopienia się składników.


2. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.

3. Do masy jajecznej dodć płynną czekoladę oraz mąkę - całość szybko i dokładnie wymieszać.


4. Ciasto przelać do tortownicy średnicy 25/26cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 220 stopniach C przez 10-12 minut, aż wierzch ciasta się przyrumieni i utworzy się charakterystyczna "skorupka".
UWAGA - nie piec dłużej niż 15 minut.


5. Gdy ciasto nieco ostygnie, przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić na parze, dodając olej roślinny. Płynną czekoladą polać brownie. Wierzch udekorować malinami, ciasteczkami oraz innymi dekoracjami cukrowymi.


brownie-czekoladowe

brownie-torcik-czekoladowy

brownie
fot. FotoWojtaszek Magdalena Wojtaszek

fot. FotoWojtaszek Magdalena Wojtaszek


Smacznego !
Łatwe ciasto jogurtowe z wiśniami i czekoladą

listopada 21, 2017

Łatwe ciasto jogurtowe z wiśniami i czekoladą

    To ciasto musicie zrobić...a powody są dwa !
Po pierwsze - jest niezwykle proste w przygotowaniu. A po drugie - jest z czekoladą. I chyba więcej zachęty nie potrzeba.

Ciasto jogurtowe, wiśnie i czekolada to duet doskonały. Jedno dopełnia drugie, uzupełniając i wzbogacając smak.

Jogurtowe ciasto jest ciastem wilgotnym o dość zwartej strukturze. Jego przygotowanie polega na zmieszaniu kilku składników - można je przygotować nawet bez użycia miksera.

Piekłam już ciasto jogurtowe z gruszkami, które również było wyjątkowo smaczne. Polecam Wam przygotować od razu oba !


łatwe-ciasto-jogurtowe


PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE 
Z WIŚNIAMI 
I CZEKOLADĄ



Składniki na ciasto:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 3 gruszki


Dodatkowo:

  • 100 g mrożonych wiśni bez pestek Poltino
  • 50 g gorzkiej czekolady










 Przygotowanie ciasta jogurtowego:



1. Wiśnie rozmrozić i lekko odsączyć.

Czekoladę drobno posiekać.


2. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.


3. Jajka wymieszać z cukrem, zmiksować, ale nie ubijać.  Dodać cukier lub ekstrakt waniliowy i jogurt - zmiksować. Na koniec wlać ostygnięte masło - raz jeszcze wymieszać składniki.


4. Do mąki z proszkiem do pieczenia i solą, wlać płynne składniki, całość dokładnie wymieszać.


5. Keksówkę o wymiarach około 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Na cieście ułożyć połowę wiśni, posypać czekoladą i wyłożyć resztę wiśni. owoców nie wciskać w ciasto.


6. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.


jogurtowe-ciasto-z-wiśniami


jogurtowe-ciasto-z-czekoladą-i-wiśniami


wilgotne-ciasto-jogurtowe


jogurtowe-ciasto-uciekrane-z-owocami


Smacznego !
"Pyszne Obiady" Anny Starmach - recenzja książki

listopada 20, 2017

"Pyszne Obiady" Anny Starmach - recenzja książki

   Masz ochotę na pyszny obiad ? Dziś możesz przygotować go sam !

Pyszne, a zarazem nieskomplikowane przepisy na obiady, znajdziecie w najnowszej książce Anny Starmach.
Książka "Pyszne Obiady" to zbiór przepisów jurorki programu Master Chef. Znajdziecie tam przepisy nie tylko na dania główne i zupy. Są również przepisy na sałatki i pyszne desery.
Korzystając z przepisów z książki, macie możliwość przygotowania pełnego obiadu - od przystawki, poprzez danie główne, z deserem włącznie.






DANIA GŁÓWNE

Wśród dań głównych znajdziecie dania mięsne i rybne. Są przepisy na sycące dania makaronowe, zapiekanki oraz dania warzywne. Myślę, że każdy znajdzie tu coś co lubi i pokusi się o przygotowanie obiadu dla siebie i bliskich. Bo gotowanie to naprawdę świetna zabawa.






ZUPY

Zupy, które proponuje autorka, to przepisy tradycyjne, przeplatane nowoczesnymi. I tak - jest przepis na rosół czy pomidorową, ale jest też krem z buraków czy białych szparagów.



 DESERY

Mój ulubiony rozdział w książce, to oczywiście desery ! Tu również króluje tradycja i nowoczesność. 
Jeżeli poszukujecie idealnego deseru, który będzie zwieńczeniem obiadu, czy to tego "codziennego", czy może bardziej wyrafinowanego obiadu świątecznego, na pewno traficie w książce na ten idealny.
Mój hit z książki to sernik czekoladowy. Nie pogardziła bym także sezonowym ciastem marchewkowym czy też klasycznym drożdżowym ze śliwkami.





Wszystkie przepisy opisane są w sposób czytelny i przejrzysty. Nie ma tu miejsca na zbędne "pitu, pitu". Wskazówki dotyczące przygotowania potraw są krótkie i proste. 
Każdy z przepisów opatrzony jest niezwykle apetycznym zdjęciem. Już od samego patrzenia, można poczuć burczenie w brzuchu, a w ustach wzmożoną pracę ślinianek.

Jeżeli zatem jesteś zwolennikiem prostej, ale nie nudnej kuchni - książka "Pyszne obiady" Anny Starmach jest książką dla Ciebie.






Książka do nabycia w księgarni internetowej znak.com.pl
Koszt: 25,86 zł  - akurat trwa promocja !
Pasta jajeczna z wędzonym łososiem

listopada 17, 2017

Pasta jajeczna z wędzonym łososiem

   Pomysł na nie-nudne śniadanie ? Pasta jajeczna !

Pasta jajeczna sprawdza się zawsze i nigdy się nie nudzi. Dlaczego ? Otóż dlatego, że można ją przygotować na wiele sposobów, dodając ulubione składniki, by wzbogacić i urozmaicić jej smak.

Moja propozycja to pasta jajeczna z wędzonym łososiem. Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela.

Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta, pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel.



pasta-jajeczna-z-łososiem



PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ
Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM




Składniki na pastę jajeczną:

  • 3 jajka
  • 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli )
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz



Przygotowanie pasty:


1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia.
ostygnięte jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać lub rozgnieść widelcem.



2. Do jajek dodać rozdrobnioną rybę i szczypiorek.



3. Pastę wymieszać z majonezem, jogurtem i musztardą.

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem.



łatwa-pasta-jajeczna


pasta-jajeczna


Smacznego !
Kawa dyniowa z przyprawami

listopada 15, 2017

Kawa dyniowa z przyprawami

     Znudziła Wam się mała czarna ? A może by tak od czasu do czasu zaszaleć ?

Kawa dyniowa może nie jest najlepszym pomysłem na poranne rozbudzenie, ale już na pewno warto taką przygotować zamiast klasycznej popołudniowej kawy.

Dyniowa kawa z przyprawami jest zarówno kawą, jak i deserem. Do takiej kawy ciasteczko jest już zupełnie niepotrzebne !

Aromatyczna, pachnąca, trochę słodka - po prostu IDEALNA !



kawa-dyniowa




PRZEPIS NA KAWĘ DYNIOWĄ
Z PRZYPRAWAMI



Składniki:
  • 1 espresso ( około 70 ml )
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki pure z pieczonej dyni
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • bita śmietanka




Przygotowanie:


1. Do dyniowej kawy niezbędne jest pure z dyni.  Przygotowanie pure zaczynamy od upieczenie pokrojonej na kawałki dyni - najlepiej sprawdza się dynia hokkaido lub pół na pół hokkadio i piżmowa.
Poradnik "jak upiec dynię" znajdziecie TUTAJ.


2. Zaparzyć mocne espresso o pojemności około 70 ml. Jeśli nie macie w domu ekspresu do kawy, możecie zaparzyć mocną kawę i odlać fusy.

Słodka sesja kulinarna.

listopada 14, 2017

Słodka sesja kulinarna.

 
Nie tak dawno temu, do głowy wpadł mi pomysł zorganizowania kulinarnej sesji ze mną w roli głównej !

Po co ?

Może poniekąd po to, byście mogli mnie lepiej poznać. Na pewno też po to, by zdobyć nowe doświadczenia. Ale również po to, by móc zwyczajnie w świecie, zatracić się w swojej pasji  - pasji do pieczenia !





Szukałam fotografa...bo przecież sama sobie zdjęć nie zrobię. I trafiłam na kobietę pełną pasji, czyli taką drugą siebie, tylko z inną profesją !
Magdalena z  Foto Wojtaszek to osoba z sercem podchodząca do tego co robi, ciepła, serdeczna i uśmiechnięta. Pracowało nam się rewelacyjnie. Tak w ogóle to miałam wrażenie, jakbym znała ją nie od kilku minut, a od co najmniej kilku lat !


Sesja odbyła się w moim domu, w mojej kuchni. Oczywiście musiałam pozować ze słodkościami...bo jakże by inaczej !


















Mam nadzieję, że zdjęcia Wam się podobają. A jeśli i Wy marzycie o fajnej sesji - piszcie do Magdaleny. Ona na pewno wyczaruje dla Was piękne pamiątki w postaci zdjęć.



Sernik dyniowy z ricotty i mascarpone

listopada 13, 2017

Sernik dyniowy z ricotty i mascarpone

   U mnie dynia w użyciu non stop ! Przyszła pora na sernik dyniowy <3

Mam nadzieję, że lubicie połączenie dyni w słodkim cieście ? Sernik dyniowy to hit jesieni i trzeba, po prostu trzeba go zrobić przynajmniej raz.

Mój sernik przygotowałam nie ze zwykłego twarogu, ani też z serka sernikowego. Do sernika wykorzystałam serek ricotta i mascarpone. Dzięki takiemu połączeniu, sernik ma gładką, aksamitną konsystencję.

Sernik dyniowy aż prosi się o przyprawy. Dodatek cynamonu, imbiru i kardamonu nadaje mu wyjątkowego smaku.



pumpkin-cheescake




PRZEPIS NA SERNIK DYNIOWY
Z RICOTTY I MASCARPONE



Składniki na sernik:

Spód do sernika:
  • 200 g biszkoptów
  • 150 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa:
  • 500 g serka ricotta
  • 300 g serka mascarpone
  • 300 g pure z dyni
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 1/3 cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru



Przygotowanie sernika:


 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26/28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść.
 

2. Do misy miksera/robota lub malaksera przełożyć serek ricotta i serek mascarpone. 
Dodać pure z dyni, śmietankę, całe jajka oraz żółtka. 
Wsypać cukier puder, i mąkę ziemniaczaną. 
Składniki dobrze połączyć, ale nie ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach, mieszadłem lub szybko zmiksować w malakserze.
Krem dyniowo-kalafiorowy

listopada 12, 2017

Krem dyniowo-kalafiorowy

      Zupa dyniowa ma wiele odsłon, niemniej zawsze...no prawie zawsze...podawana jest w formie kremu. Wydaje mi się, że to jedyna słuszna konsystencja i struktura zupy dyniowej.


Na blogu pojawił się już przepis na klasyczny krem z dyni. Mogliście też zobaczyć przepis na zupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające.


Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy.  Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku".


zupa-dyniowa





PRZEPIS NA KREM 
DYNIOWO-KALAFIOROWY




Składniki:
  • około 1 kg dyni piżmowej
  • około 0,5 kg różyczek kalafiora
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego200 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • kmin rzymski mielony
  • kurkuma
  • słodka papryka w proszku



Przygotowanie:
 

1. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem.


2. Dynię obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli. Smażyć razem 3-4 minuty.

Zielone smoothie bowl

listopada 10, 2017

Zielone smoothie bowl

     Smoothie bowl podbija internety. Dlaczego ? Po pierwsze dlatego, że wygląda pięknie, a po drugie dlatego, że jest niezwykle zdrowe i smaczne.

A czym jest smoothie bowl ? To zmiksowane na mus owoce, podane z różnymi dodatkami. W smoothie bowl ważna jest kompozycja, tam nic nie ląduje przypadkowo, a niemal każdy dodatek jest przemyślany. Dlatego często pojawiają się plasterki owoców w kształcie serduszek, gwiazdek czy kwiatków, wycinane małymi wykrawaczkami do ciastek. Także wszelkie ziarna, płatki czy nawet małe słodycze komponują się idealnie, nadając smaku i wyglądu.

Kolory ! Smoothie bowl to feria barw i wybór...bo kolor smoothie zależy od użytych do jego przygotowania owoców lub dodatków.

Ja dziś stawiam na kolor ZIELONY ! Moje szpinakowe smoothie bowl nastraja optymistycznie i przełamuje jesienną chandrę.



zielone-smoothie-śniadaniowe





PRZEPIS 
NA ZIELONE SMOOTHIE BOWL


Składniki:

  • 1 banan 
  • 1 owoc kiwi
  • garść liści szpinaku



Dodatkowo:

  • 1/2 owocu kiwi
  • 2 plasterki mango
  • ekspandowana gryka lub inne ziarna
  • liście szpinaku



Przygotowanie smoothie bowl:


1. Banana i kiwi obrać ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki. Liście szpinaku umyć i osuszyć.

2. Składniki zmiksować na gładki mus.

* Latem warto przygotować smoothie bowl, na bazie banana mrożonego.

Deser budyniowy - domowe monte

listopada 07, 2017

Deser budyniowy - domowe monte

      Macie ochotę na coś pysznego ? Proszę bardzo - domowa wersja sklepowego mlecznego deserku.

Domowe "monte", czyli deser budyniowy z kakao i orzechami w mojej wersji, na pewno Wam zasmakuje.

Deser ten przygotujecie bardzo szybko...i tak samo też zniknie - zapewniam. Ja już to sprawdziłam i wiem co piszę.

Ugotujcie zatem budyń śmietankowy lub waniliowy, a gdy ostygnie przystąpcie do działania.




deser-budyniowy




PRZEPIS 
NA MLECZNY DESER "MONTE"



Składniki:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao 




Przygotowanie deseru:


1.  Odlać 1/3 szklanki mleka, resztę zagotować z 2 łyżkami cukru.
W pozostawionym mleku rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i zagotować - ciągle mieszając.


2. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Przykrycie budyniu folią zapobiegnie utworzeniu się "skórki".


Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo