maja 13, 2017

Zupa krem z zielonymi szparagami

    Kiedyś ich nie lubiłam, dziś uwielbiam ! To taka moja zielona miłość, do której tęsknię i czekam, aż jak co roku o tej samej porze zawita do mojej kuchni.

Szparagi, bo o nich mowa, coraz częściej goszczą w naszych domach. To w brew pozorom proste warzywo, daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji.

Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak.

A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu.


zielony-szparagi-zupa



PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI




Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami:
  • 350 g zielonych szparagów
  • 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości )
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 500 ml wody
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • biały pieprz
  • zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć )
  • 2 łyżki oliwy



Wykonanie kremu z zielonymi szparagami:

Cebulę pokroić w piórka, cukinię w półtalarki, pietruszkę w kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić szparagi na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę -smażyć, aż warzywa lekko się zrumienią.



Następnie do garnka dodać pokrojone szaragi i cukinię - smażyć 3-4 minuty.

Podsmażone warzywa zalać wodą i gotować pod przykryciem, do miękkości. Pod koniec gotowania wlać słodką śmietankę - zagotować.

Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną pasty curry.

Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolać wody i raz jeszcze zagotować.


zupa-z-zielonych-szparagów

zupa-zielone-szparagi

zupa-ze-szparagów



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo