Szparagi, bo o nich mowa, coraz częściej goszczą w naszych domach. To w brew pozorom proste warzywo, daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji.
Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak.
A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu.
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami:
- 350 g zielonych szparagów
- 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości )
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebula
- 500 ml wody
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól
- biały pieprz
- zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć )
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie kremu z zielonymi szparagami:
Cebulę pokroić w piórka, cukinię w półtalarki, pietruszkę w kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić szparagi na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę -smażyć, aż warzywa lekko się zrumienią.
Następnie do garnka dodać pokrojone szaragi i cukinię - smażyć 3-4 minuty.
Podsmażone warzywa zalać wodą i gotować pod przykryciem, do miękkości. Pod koniec gotowania wlać słodką śmietankę - zagotować.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną pasty curry.
Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolać wody i raz jeszcze zagotować.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz