Kompot jabłkowo-rabarbarowy to napój doskonały na ciepłe dni, gdyż wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Dobry również na dni chłodne, podawany na ciepło - rogrzeje.
Dodatek aromatycznych przypraw, czyli kardamonu, anyżu i cynamonu wcale nie czyni kompot ciężkim i zimowym. Przyprawy dodane z umiarem, nadadzą kompotowi charakteru i smaku.
Czy kompot to napój typowo stołówkowy ?
Zapewne wielu osobom kojarzy się on z barem mlecznym czy szkolną stołówką. U innych wywołuje wspomnienia z dzieciństwa i tęsknotę za najlepszym babcinym kompotem.
Ja polecam Wam gorąco gotować kompoty. To świetna i zdrowa propozycja, a zarazem alternatywa dla słodzonych napojów.
PRZEPIS NA KOMPOT JABŁKOWO-RABARBAROWY
Składniki na kompot jabłkowo-rabarbarowy:
- 1 kg jabłek
- 0,5 kg rabarbaru
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 5 ziaren kardamonu
- 2,5 litra wody
Przygotowanie kompotu:
Jabłka umyć, nie obierać, wykroić tylko gniazda nasienne.
Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Do dużego garnka przełożyć owoce, dodać kardamon, anyż i cynamon. Zalać wodą i postawić na ogniu.
Od momentu zagotowania, kompot gotować jeszcze 5 minut.
Ugotowany kompot odstawić do ostygnięcia ( nie odcedzać od razu ).
Zimny zlać, odcedzając owoce i przyprawy.
W razie potrzeby, kompot dosłodzić cukrem lub miodem.
Smacznego !
soczki na lato
OdpowiedzUsuń