Póki co zachęcam Was do zrobienia truskawkowego sernika na zimno, z truskawkami mrożonymi Poltino.
Sernik nie jest zbyt słodki, za to wspaniale orzeźwiający. Myślę, że to dobra propozycja na ciepłe dni.
PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO
Składniki na truskawkowy sernik na zimno:
( * tortownica średnicy około 28 cm )
Spód pod sernik
- 200 g biszkoptów
- 100g białej czekolady
- 80 g masła
- 1 kg twarogu mielonego ( lub w sera w wiadereczku - bez dodatków )
- 200 g śmietanki 30%
- 130 g cukru pudru
- 200 g mrożonych truskawek Poltino
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
Wykonanie truskawkowego sernika na zimno:
1. Przygotowanie sernika zaczynamy od wykonania spodu oraz rozmrożenia truskawek.
Biszkopty pokruszyć w malakserze. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Dodać masło.
Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia.
Płynną czekoladę dodać do pokruszonych biszkoptów, dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Na dno formy przełożyć masę z biszkoptów, docisnąć.
2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
3. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus. Mus truskawkowy dodać do sera - wymieszać.
Żelatynę rozpuścić, wstawiając naczynie do gorącej wody lub podgrzać w mikrofali.
Płynną żelatynę dodać do masy serowo-truskawkowej.
Na koniec ubić śmietankę i dodać ją do masy serowej.
Masę serowo-truskawkową przelać do tortownicy. Sernik wstawić do lodówki.
4. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na sernik.
Sernik pozostawić w lodówce do stężenia.
Super przepis☺ sernik pyszny i prosty w wykonaniu☺ polecam☺
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek, szczególnie na ciepłe dni .
OdpowiedzUsuń