Szaszłyki upiec możecie na grillu, kładąc je na aluminiowej tacy lub w piekarniku. Moje piekłam w piekarniku, a opcji grillowania/opiekania.
Mięso do szaszłyków zamarynowałam w gotowej paprykowo-ziołowej marynacie Kujawski. Marynata nadała mięsu smaku i aromatu. Gotowe marynaty Kujawski występują w 4 wariantach, każdy z nich świetnie sprawdza się do marynowania mięs, zarówno na grilla, jak i do pieczenia w piekarniku.
Jeśli nie znajdziecie nigdzie takiej marynaty, mięso zamarynujcie w mieszance oleju, musztardy i ziół oraz przypraw.
PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ
Składniki na szaszłyki:
- około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka
- 250 g boczku
- 2 małe cukinie
- 2 cebule
- 3 łyżki marynaty paprykowo-ziołowej Kujawski ( lub własna mieszanka )
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie szaszłyków:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę wielkości około 2x2 cm. Pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać marynatę paprykowo-ziołową oraz sól. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na 30-60 minut do lodówki.
Boczek pokroić w kwadraty wielkością zbliżone do kawałków mięsa z kurczaka. Małe cukinie pokroić w talarki grubości około 1 cm.
Cebulę pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na 2 części.
Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno: mięso, cukinię, cebulę, boczek.
Szaszłyki ułożyć na blasze, piec w piekarniku ( tryb: grillowanie lub opiekanie ) w temperaturze 150 stopni C, przez około 20-25 minut.
Ewentualnie upiec szaszłyki na grillu.
Smacznego !
sezon na grilla
OdpowiedzUsuń