maja 24, 2017

Kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem

    Kocham, uwielbiam i mogła bym jeść przez cały rok. RABARBAR ! 
Doskonały do ciast i deserów, idealny na kompot i konfiturę. Podany prosto lub w wyrafinowany sposób, pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajmy ile tylko się da.

U mnie rabarbar króluje w wersji "na słodko", bo tak lubię najbardziej. Słodycz ciasta i kwaskowatość oraz niezwykły aromat rabarbaru, to połączenie, które kradnie moje serce i zmysły. Lubię rabarbarowe wypieki w wersji prostej, np. klasyczne ucierane lub drożdżowe ciasto, czy kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego.

Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar.

ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem


PRZEPIS NA KOKOSOWE CIASTO Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM


Składniki na ciasto z rabarbarem:

Kokosowy spód:
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 50 g płatków jaglanych
  • 100 g mąki kokosowej

Krem budyniowo-kokosowy:
  • 250 ml mleczka kokosowego ( z puszki )
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki żelatyny
Karmelizowany rabarbar:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek cukru trzcinowego



Wykonanie ciasta z karmelizowanym rabarbarem:

1. Daktyle zalać ciepłą wodą, odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie daktyle odcedzić na sicie, przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładką masę.

W misce wymieszać płatki jaglane z mąką kokosową. Dodać zmiksowane daktyle oraz płynny olej kokosowy.
Składniki dobrze połączyć.


Kwadratową blachę o wymiarach około 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze rozłożyć równomiernie warstwę kruchego ciasta. Dobrze docisnąć.
Wstawić do lodówki.

2. Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Łodygi rabarbaru pociąć na kawałki długości około 8-10 cm.

Na patelnię wlać wodę, dodać miód i cukier trzcinowy. Całość podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać kawałki rabarbaru, wymieszać delikatnie, żeby karmel oblepił rabarbar. Całość podgrzewać 3-5 minut, aż rabarbar zacznie się karmelizować.


3. Żelatynę zalać niedużą ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia. 

Odlać 1/4 szklanki śmietanki, resztę zagotować z  mlekiem kokosowym i cukrem.
W odlanym mleku rozprowadzić mąkę, dodać żółtka i  dobrze połączyć.
Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, dobrze mieszać.

Ugotowany budyń odstawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia.

Ciepły budyń kokosowy wylać na kokosowy spód. Na wierzchu ułożyć kawałki karmelizowanego rabarbaru.

Ciasto wstawić do lodówki, do stężenia.


ciasto-z-kremem-kokosowym

kruche-ciasto-bez-pieczenia


 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo