Składniki:
Ciasto kruche:
- 150 g zimnego masła
- 240 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Krem patissiere:
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki pszennej
- około 10-12 śliwek + 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z
cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w
razie potrzeby sok z cytryny.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm.
Następnie gęsto nakłuć ciasto, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm.
Następnie gęsto nakłuć ciasto, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10-12 minut, aż się zarumieni.
Żółtka
utrzeć z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Cały czas ubijając dodać partiami
przesianą mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko ze śmietanką. Gorące, wlewać do
masy żółtkowej, nie przerywając ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i
gotować krem, aż zgęstnieje.
Ciepłym ale
nie gorącym kremem wypełnić kruchy spód do tarty.
Śliwki
wypestkować i pokroić w ćwiartki. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody oraz 2
łyżki cukru trzcinowego. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w syrop. Do syropu
wrzucić śliwki, smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając owoce.
Śliwki ułożyć na kremie. Pozostały po duszeniu śliwek syrop raz jeszcze podgrzać, do gorącego dodać żelatynę - rozpuścić. Ostygnięty syrop wylać na śliwki.
Tartę schłodzić.
Smacznego !
wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńRewelacja , uwielbiam tu zaglądac ! Pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuń