października 12, 2016

Brownie z popcornem w solonym karmelu

    Pluchę, zimno i szarość jesiennych dni można polubić. Jak ?  Ano piekąc i jedząc czekoladowe ciasta. To cudowna wymówka na spożywane kalorie. Bo przecież nie chcemy by dopadła nas chandra, zły humor i bylejakość dnia. Porcja czekoladowego ciasta zjedzona przy kubku ulubionej kawy lub herbaty to recepta na bure dni. Gwarantuję, że dobry humor Was nie opuści.


brownie z solonym karmelem



Składniki:

Ciasto:
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 6 jaj
  • 135 g masła
  • 1 szklaka cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki

Popcorn w karmelu:
  • 3 szklanki uprażonego popcornu ( najlepiej uprażyć samemu )
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 120 ml śmietanki 30% 
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej



Wykonanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Ewentualnie - wstawić miskę do mikrofali na  1-2 minut ( w zależności od mocy mikrofali ).
Rozpuszczoną czekoladę odstawić na kilka minut, do lekkiego ostygnięcia.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10 minut.





Przygotować popcorn. Do ciasta najlepiej uprażyć popcorn samemu. Jeśli wybieracie popcorn do mikrofali, sięgnijcie po ten naturalny lub solony.

Do rondelka wsypać cukier, dodać miód i ustawić garnek na małym palniku.  Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a całość nabierze bursztynowego koloru. W tym momencie zdjąć rondel na chwilę z palnika. Dodać kremówkę ( uwaga - może mocno zawrzeć ) i masło - zamieszać. Następnie rondel ponownie umieścić na palniku, podgrzewać, nie przestając mieszać, aż wszelkie grudki się rozpuszczą, a karmel ładnie zgęstnieje. Na koniec dodać sól ( jeśli wybraliście popcorn solony, zmniejszyć ilość soli ).

Około 1/3 karmelu wylać na upieczone brownie, resztę dodać do popcornu. Popcorn wymieszać z karmelem i wyłożyć na ciasto.

Pozostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia i skrzepnięcia karmelu.


czekoladowe ciasto

popcorn w karmelu


Smacznego !

2 komentarze:

  1. uwielbiam ciasta na gorzkiej czekoladzie. w połaczeniu z popcornem musi smakować fantastycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo