października 19, 2016

Sałatka ryżowa z mixem warzyw

   Szukacie pomysłu na szybką sałatkę, idealną na przykład na kolację ? Oto jest ! Szybka i smaczna sałatka ryżowo-warzywna.
Do jej przygotowania wykorzystałam gotową mieszankę mrożonych warzyw. Sałatka meksykańska od Poltino, to mix warzyw, takich jak: marchew, papryka, fasola szparagowa, kukurydza, zielony groszek.


warzywna sałatka z ryżem


Składniki:
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw ( Sałatka meksykańska Poltino )
  • 2-3 kiełbaski salami lub kabanosy
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej przyprawy, np do dań kuchni meksykańskiej



Wykonanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Mieszankę warzywno ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Kabanosy/salami pokroić w plasterki.

Około 2 łyżki majonezu wymieszać z 1 łyżką jogurtu naturalnego. Dodać pieprz lub/i przyprawę meksykańską.



Ryż, warzywa i kabanosy/salami przełożyć do miski. Dodać sos majonezowo-jogurtowy i dokładnie wymieszać. W razie konieczności, sałatkę doprawić do smaku solą i przyprawami.

Odstawić na pól godziny do lodówki.


sałatka ryżowa

sałatka ryżowa


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo