Moja dzisiejsza propozycja, czyli egzotyczny deser z kaszy manny powinna znaleźć szereg wielbicieli. W deserze przeplatają się smak kokosa, z limonką i mango. A główną rolę gra kasza manna !
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml mleka 2% ( może być też mleko roślinne )
- 5 płaskich łyżek kaszy manny
- 1 łyżka cukru
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 limonki
- 1 owoc mango
Wykonanie:
Mleczko kokosowe oraz mleko wlać do rondla. Dodać 1 łyżkę cukru i skórkę startą z 1/2 limonki. Zagotować. Na gotujące się mleko wsypać, nie przerywając mieszania mleka, kaszę manną. Gotować 1 minutę, po czym odstawić kaszę do zupełnego ostygnięcia.
Kiedy kasza będzie zimna, wlać do niej sok z 1/2 limonki i zmiksować. Następnie ubić śmietankę z 2 łyżeczki cukru pudru. Ubitą śmietanę dodać do kaszy i delikatnie połączyć.
Krem z kaszy manny przekładać do pucharków lub innych niedużych naczynek, do wysokości 3/4.
Owoc mango obrać, oddzielić miąższ od pestki. Mango zmiksować na gładkie pure.
Pure z mango wykładać na krem z kaszy manny.
Deser ozdobić listkami mięty, kawałkami limonki i wiórkami kokosowymi.
Smacznego !
Jak dla mnie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Podobnie jak Ty uważam, że manna wcale nie jest nudna :) Smakowo wypada lepiej niż jaglanka, ma też lepszą teksturę. Podobnie ja Ty robię ją bardzo często na różne sposoby, ale z mango jeszcze nie próbowałam ... pora więc na mango!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
uwielbia,m i mannę i takie desery:)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco)))
OdpowiedzUsuńkusząco i slodko
OdpowiedzUsuń