Składniki:
( na blachę prostokątną o wymiarach około 30x20 cm )
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- maliny lub inne owoce
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami. Ja ułatwiając sobie pracę, robię to w malakserze.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, odkroić około 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno blachy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.
Upieczone ostudzić.
W tym czasie ubić białka z cukrem, na puszystą, lśniącą pianę. Do piany z białek, nie przerywając ubijania, dodać po łyżce proszek budyniowy. Na koniec, nadal ubijając, wlać cienką strużką olej.
Pianę wyłożyć na upieczony kruchy spód, na pianie rozłożyć owoce, lekko wbijając je w pianę. NA owoce zetrzeć zmrożone ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez 40 minut, aż się zarumieni.
Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz