Robicie ?
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki siemienia lnianego, np. Kupiec
- kilka daktyli
- 2 łyżki rodzynek ( można pominąć )
- 2 łyżki miodu płynnego
- 3 łyżki oleju ( dodałam pistacjowy, ale może być inny lub rozpuszczony olej kokosowy )
- 3 łyżki truskawek liofilizowanych
Wykonanie:
Płatki wsypać do dużej miski. Daktyle pokroić w nieduże kawałeczki, dodać do płatków. Dosypać siemię lniane oraz rodzynki.
Miód wymieszać z olejem, wlać do miski z płatkami. Całość dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszankę przełożyć na blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut ( w czasie pieczenia, granolę przemieszać minimum 1 raz. ).
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, lekko uchylić piekarnik i piec jeszcze 20 minut.
Granolę pozostawić na blasze w wyłączonym, uchylonym piekarniku, aż zupełnie ostygnie.
Ostygniętą granolę wymieszać z liofilizowanymi truskawkami i przesypać do szczelnego pojemnika.
Smacznego !
najlepsze desery
OdpowiedzUsuń