października 26, 2016

Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem

      Dyniowy szał nadal trwa. Kocham to warzywo, za jego wszechstronność, a i szybkość przygotowania też.
Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną  kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym...

Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion na halloween ;)





Składniki:
 
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej grubej
  • 250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe,  sprawdzi się też mielone z indyka )
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 pieczarek
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • 2 nieduże dynie  ( hokkaido lub piżmowa ) 




Wykonanie:

Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić 2-3 minuty.
Następnie do warzyw dodać mięso mielone - smażyć około 10 minut, mieszając dość często.

Pod koniec smażenia, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić jeszcze 2-3 minuty.



Farsz odstawić do ostygnięcia.

Do przestygniętego farszu dodać ser feta - wymieszać. Doprawić do smaku.


Farszem napełniać wydrążone dynie.
Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni prze około 45 minut.



Smacznego !

1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo