Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym...
Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion na halloween ;)
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej grubej
- 250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe, sprawdzi się też mielone z indyka )
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 4-5 pieczarek
- 100 g sera feta
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- 2 nieduże dynie ( hokkaido lub piżmowa )
Wykonanie:
Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić 2-3 minuty.
Następnie do warzyw dodać mięso mielone - smażyć około 10 minut, mieszając dość często.
Pod koniec smażenia, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić jeszcze 2-3 minuty.
Farsz odstawić do ostygnięcia.
Do przestygniętego farszu dodać ser feta - wymieszać. Doprawić do smaku.
Farszem napełniać wydrążone dynie.
Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni prze około 45 minut.
Smacznego !
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń