Kuszący czekoladowo-serowy tort z owocami i galaretką przyciąga spojrzenia i nęci kubki smakowe. Nie czekajcie do weekendu, początek tygodnia też jest dobry na pieczenia ;)
Składniki:
( duża porcja, tortownica średnicy 32 cm )
Ciasto czekoladowe:
- 150 g czekolady deserowej
- 120 g masła
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego/twarogu sernikowego ( z wiadereczka )
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 25 g żelatyny
- 350 ml śmietanki 30%
- cukier waniliowy lub wanilinowy
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe lub inne
- sezonowe owoce
Wykonanie:
Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub ustawiając naczynie nad garnkiem z parującą wodę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać całość.
Ubić jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj, dodać rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut.
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty.
Żelatynę zalać zimną wodą, tak by płyn w całości pokrył proszek. Odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić żelatynę w mikrofali lub ustawiając naczynie w garnku z gorącą wodą.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć.
W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego, wylać nieco więcej niż 1/3 porcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej.
Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Tort chłodzić przez kilka godzin.
Smacznego !
Na pieczenie zawsze jest dobry czas ;)
OdpowiedzUsuńCudowny ten torcik!