września 05, 2016

Tort czekoladowo-serowy z owocami i galaretką

    Jeszcze lato się nie skończyło, jeszcze pora na letnie ciasta i torty z owocami.
Kuszący czekoladowo-serowy tort z owocami i galaretką przyciąga spojrzenia i nęci kubki smakowe. Nie czekajcie do weekendu, początek tygodnia też jest dobry na pieczenia ;)

ciasto na zimno z serem


Składniki:
( duża porcja, tortownica średnicy 32 cm )

Ciasto czekoladowe:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 120 g masła
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego/twarogu sernikowego ( z wiadereczka )
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 25 g żelatyny
  • 350 ml śmietanki 30%
  • cukier waniliowy lub wanilinowy

Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe lub inne
  • sezonowe owoce 



Wykonanie:

Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub ustawiając naczynie nad garnkiem z parującą wodę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać całość.

Ubić jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj, dodać rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać.

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut.



Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty.


Żelatynę zalać zimną wodą, tak by płyn w całości pokrył proszek. Odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić żelatynę w mikrofali lub ustawiając naczynie w garnku z gorącą wodą.

Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć.

W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego, wylać nieco więcej niż 1/3 porcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej.
Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Tort chłodzić przez kilka godzin.


tort czekoladowy z owocami

tort serowo czekoladowy


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo