Aromatyzowane świeżym tymiankiem, okraszone dobrą oliw i posypane morską solą.
Takie ziemniaczki smakują dobrze zarówno same - jako przekąska, ale także jako dodatek do grillowanych mięs lub obiadowego mięsiwa. Niemniej jednak zdecydowany hit, to pieczone ziemniaczki i zimny kefir lub zsiadłe mleko. PYSZNIE !
Składniki:
- około 1,5 kg młodych ziemniaków
- gałązki świeżego tymianku
- oliwa
- sól morska
Wykonanie:
Ziemniaki opłukać, a następnie dobrze wymyć szczotką lub gąbką. Osuszyć na papierowym ręczniku, nie obierać ze skóry.
Osuszone ziemniaki gęsto ponacinać od jednej strony. Nacięcie wykonywać do połowy lub nieco za połowę ziemniaka.
Tak przygotowane kartofelki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ziemniaki poukładać gałązki świeżego tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą.
Ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. ( czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaków )
Smacznego !
przepysznie wyglądają ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaczki. Pychota. :)
OdpowiedzUsuńwygladaja jak ule
OdpowiedzUsuń