lipca 30, 2016

Cytrynowe ciasto z mascarpone

   Macie ochotę na cudownie orzeźwiające cytrynowe ciacho ? Dobrze trafiliście, bo to, które dziś Wam proponuję zwyczajnie wymiata ! A żeby było jeszcze bardziej egzotycznie, letnio i wakacyjnie, to wierz ciasta zdobi mus z mango. To jak, robicie ?

Słodycz zbalansowana kwaśnym smakiem cytryny, zwieńczona aromatycznym mango to propozycja dla każdego łakomczucha. Ciasto sprawdzi się podczas mniejszych i większych rodzinno-koleżeńskich uroczystości. Moje akurat stało się ciastem imieninowym. I powiem Wam - to były pyszne imieniny !

torcik cytrynowy mascarpone


Składniki:
( na tortownicę średnicy 24-25 cm )

  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
  • 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 200 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • biszkopty - okrągłe i podłużne

 Mus mango: 

  • 1 owoc mango ( średniej wielkości )
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Tortownicę wyścielać folią spożywczą, w celu uniknięcia metalicznego posmaku.

Podłużne biszkopty przyciąć minimum do wysokości tortownicy, choć można i wyżej, tak jak u mnie. Biszkopty ułożyć dookoła rantu, a dno tortownicy wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Możecie też z powodzeniem użyć biszkoptów podłużnych, np pozostałych po odcięciu końcówek. 
Zagotować sok cytrynowy z 1/3 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlać zagotowany sok. Następnie przelać całość do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nie ziębić w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową.



Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tak by płyn przykrył proszek. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, wstawić pojemnik z żelatyną we wrzątek i rozpuścić.

Zimny budyń cytrynowy zmiksować na wysokich obrotach, aż zmieni się w jasny krem. Do ubitego kremu cytrynowego dodać masło- ponownie zmiksujcie. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Ciągle ubijają, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serka mascarpone.



Gotowy krem wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki.


Mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki. Kawałki mango przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i rozdrobnić blenderem. Do tak przygotowanego musu z mango, dodać rozpuszczoną ( przygotować identycznie jak w przypadku kremu ) żelatynę. Wymieszać.
Mus wyłożyć na cytrynowy krem.


Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja swoje przygotowałam wieczorem i chłodziłam całą noc.




ciasto cytrynowe z mascarpone

ciasto cytrynowe z mango




Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo