Łatwa tarta czekoladowa, którą przygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających.
Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze.
Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI
Składniki na czekoladową tartę z malinami
Kruchy spód:
- 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
- 150 g masła
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
Mus czekoladowy:
- 150 g czekolady deserowej
- 200 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- świeże maliny lub inne owoce
( u mnie maliny czerwone i czarne )
Wykonanie:
1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać.
W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.
Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiec przez 7-8 minut. Podpieczony spód pozostawić do ostygnięcia.
*** Dzięki pieczeniu, spód staje się bardziej zwarty ***
2. Czekoladę połamać, przełożyć do suchej plastikowej miski. Miskę z połamaną czekoladą ustawić na naczyniu/garnku z parującą wodą. Gdy czekolada się rozpuści,odstawić ją do lekkiego ostygnięcia.
3. Ubić śmietankę z cukrem pudrem.
Do przestygniętej, ale nadal płynnej czekolady dodać 2 łyżki ubitej śmietanki. Wymieszać. Następnie dodać pozostałą śmietankę, raz jeszcze wymieszać.
Czekoladowy mus wyłożyć na kakaowy spód.
4. Na wierzchu tarty ułożyć maliny lub inne owoce.
5. Tartę wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego !
niezły deser
OdpowiedzUsuń