Czekoladowy mini makaron to nowość w rodzinie produktów Lubella. Swój czekoladowy smak zawdzięcza dodatkowi czekolady w proszku oraz mojego ulubionego kakao - DecoMorreno.
Jak podawać czekoladowy makaron ?
Myśl nasuwa się od razu - na słodko. Z owocami, zapiekane z sosem, w letniej sałątce czy nawet deserze. Ale ja uważam, że czekoladowy makaron doskonale sprawdzi się także dod dań wytrawnych, nadając im nietuzinkowy charakter. Co powiecie na makaron z gruszką, tymiankiem i sosem gorgonzola ? Brzmi dobrze, prawda ?
Czekoladowy makaron Lubella dedykowany jest szczególnie naszym milusińskim, bo to one potrafią najwięcej grymasić. Myślę, że to strzał w dziesiątkę. Latem do takiego makaronu wystarczy dodać ulubione owoce, ewentualnie trochę białego twarogu i szybki obiad gotowy !
Ja dziś poszalałam nieco bardziej i podałam czekoladowe mini świderki z klasycznym sosem waniliowym, truskawkami ( jako, że sezon w pełni ) oraz orzechami w miodzie. Możecie wybrać dowolne orzechy, jak na przykład: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, czy tak jak ja - orzeszki ziemne.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWY MAKARON Z SOSEM WANILIOWYM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1 opakowanie mini świderków Lubella
- 150 ml mleka 3,2%
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 żóltka
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów ( dowolne orzechy )
- świeże truskawki
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania sosu.
Do rondelka przelać mleko oraz słodką śmietankę, dodać przeciętą laskę wanilii - gotować na wolnym ogniu. {Po zagotowaniu wyjąć laskę wanilii.
W międzyczasie, w drugim rondelku, ubić żółtka z cukrem.
Do ubitych żółtek, wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlewać zagotowane mleko. Rondelek ponownie ustawić na małym ogniu i cały czas mieszając ( teraz wystarczy już mieszać rózgą ), podgrzewać, aż sos zacznie gęstnieć. Sosu nie gotować !
2. Czekoladowe świderki ugotować według przepisu na opakowaniu. Moja rada - nie dodawać cukru, danie i tak będzie wystarczająco słodkie.
Ugotowany makaron odcedzić na sicie.
3. Na małęj patelni rozpuścić 2 łyżki miodu. Do płynnego miodu dodać orzechy. Całość chwilę podgrzewać, aż orzechy oblepią się miodem.
4. Na talerzyk wylać porcję sosu, na sos wyłożyć makaron. Dodać kilka pokrojonych truskawek i orzechów w miodzie.
wakacyjny letni deserek
OdpowiedzUsuń