stycznia 30, 2017

Cztery sposoby na: zielony koktajl

   Na blogu rusza nowym cykl, zatytułowany  - "Cztery sposoby na ... ". Będą to wpisy poświęcone jednemu produktowi lub jednemu daniu, które możecie przygotować na cztery sposoby. Pojawiać się tu będą raczej szybki i łatwe do przygotowania przepisy. Mam nadzieję, ze taka forma wpisów na blogu Wam się spodoba i z chęcią skorzystacie z propozycji.

Zaczynamy prosto i ...zielono. Wiosna nieśmiało puka już w nasze okna, uznałam więc, że to dobra pora na przedstawienie Wam propozycji na zielone koktajle. Zielony koktajl dodaje energii i nastraja optymistycznie. Już sam jego kolor wywołuje pozytywne myśli i uśmiech pojawia się na twarzy, a ciało zaczyna tryskać energią.

Zielone koktajle przygotowywać można na wiele sposobów - jako smootie z samych owoców i warzyw, koktajl z dodatkiem napoju roślinnego, jogurtu czy mleka, a nawet jako milkshake z lodami.

A co dodać, żeby było zielono ? Wykorzystujemy zwykle zielone liście, czyli: szpinak, jarmuż, liście sałat ( ja często dodaję roszponkę ), nać pietruszki, bazylię. A także zielone owoce, jak kiwi, melon, jabłko oraz warzywa - ogórek czy seler naciowy.








Przygotowanie każdego z koktajlu polega jedynie na oczyszczeniu owoców i warzyw, ewentualnym ich obraniu, następnie na pokrojeniu w mniejsze kawałki i zmiksowaniu na gładko z płynnymi składnikami typu mleko, woda czy jogurt.

Zielone koktajle przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem.


Poniżej znajdziecie przepisy na każdy z koktajli opatrzone zdjęciami.


Zielony koktajl z ananasem i jarmużem - przepis

  • 1 plaster ananasa grubości około 2 cm
  • garść liści jarmużu ( może być mrożony )
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 200 ml napoju kokosowego lub mleka
  • 70 ml jogurtu naturalnego


Wykonanie:

Ananasa obrać ze skóry, wydrążyć twardy środek i pokroić w nieduże kawałki. Kawałki ananasa umieścić w naczyniu blendera, dodać liście szpinaku, wsypać wiórki kokosowe.
Następnie wlać jogurt naturalny i mleko lub napój roślinny. Całość dobrze zmiksować.


zielony koktajl z ananasem

koktajl z ananasem i jarmużem





Zielony koktajl z awokado i roszponki - przepis  

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • garść liści roszponki
  • 1 średni banan
  • 200 ml napoju ryżowego ( mleka ryżowego lub chudego mleka krowiego )


Wykonanie:

Awokado wydrążyć łyżeczką ze skórki, podzielić na kawałki i umieścić w naczyniu blendera.
Dodać opłukane liście roszponki oraz pokrojonego w kawałki banana.
Wlać napój ryżowy lub mleko. Całość dobrze zmiksować.


koktajl z roszponką

 



Zielony koktajl z kiwi i szpinakiem - przepis

  • 1 dojrzałe kiwi
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 banana
  • garść liści szpinaku ( może być mrożony )
  • 200 ml dowolnego mleka roślinnego


 Wykonanie:

Kiwi i jabłko obrać ze skóry. Kiwi pokroić w mniejsze kawałki, z jabłka wykroić ogryzek i podzielić je na mniejsze kawałki.

Do naczynia blendera dodać kiwi i jabłko, dodać kawałki banana oraz liście szpinaku.
Wlać wybrany napój roślinny i całość dobrze zmiksować.


koktajl z kiwi i szpinaku

koktajl z kiwi i jabłka





Zielone smoothie z selerem naciowym i melonem - przepis

  • 1 łodyga selera naciowego
  • około 100 g melona ( waga miąższu bez skóry )
  • garść liści szpinaku ( świeży lub mrożony )
  • 150 ml wody 

Wykonanie:

Seler naciowy umyć, osuszyć i pokroić w kawałki.
Z melona wydrążyć miąższ.
Pokrojony seler naciowy, miąższ z melona oraz szpinak umieścić w naczyniu blendera.
Dolać wodę i całość dobrze zmiksować. 

Przed rozlaniem, do szklanki można dodać 2-3 kulki wycięte z melona.

smoothie ze szpinakiem

zielony koktajl z melonem


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo