września 21, 2018

Muffiny cukiniowo-bananowe

   Coś słodkiego na szybko, czyli pyszne cukiniowo-bananowe muffinki.
Są idealnie wilgotne, nie za słodkie i nawet ...zdrowe. Choć uwaga - CUKIER w nich znajdziecie. Bo czy widział ktoś słodkości bez cukru ?


No dobra...jeśli nie słodzicie - dodajcie zamiast cukru swoje słodzidło i też będzie super. Zapewniam.








PRZEPIS NA MUFFINY 
CUKINIOWO-BANANOWE
(na około 20 muffinek )



Składniki:
( szklanka o pojemności 250 ml )

  • 300 g cukinii
  • 2 mocno dojrzał bananu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
  • 1 szklanka mąki z soczewicy ( lub innej )
  • 1/2 szklanki napoju kakaowego w proszku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek






Przygotowanie:




 1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


2. Obie mąki połączyć ze słodkim kakao , proszkiem do pieczenia i sodą.


3. Jajka roztrzepać, dolać ole, jogurt i pogniecione banany. Następnie dodać startą cukinię oraz rodzynki. Wsypać składniki suche.
Masę dobrze wymieszać - do połączenia składników.


4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto, do wysokości 3/4.

Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut.

Upieczone  wyjąć z blachy i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.








10 komentarzy:

  1. robiłam już różne wersje muffinek więc chyba czas na bananowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi naprawdę dobrze, a ja jeszcze nie robiłam muffinek z wykorzystaniem cukinii i chyba muszę to jak najszybciej nadrobić :) Pozdrawiam i proszę trzymać za mnie kciuki, aby muffinki się udały!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie banan z cukinią a wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takich jeszcze nie kosztowałam:) ale uwielbiam czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny skład, trzeba by spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo