Najlepsze w warzywnych ciastach jest to, że robi się je niezwykle szybko i można zrobić je na wiele sposobów.
Na przykład takie z cukinii... Wyśmienity jest piernik z cukinii, czy ciasto z cukinii z bakaliami, tudzież chlebek bananowo-cukiniowy. Ale mój hit to ciasto czekoladowe z cukinii.
Czekoladowe ciasto z cukinii jest wilgotne i aromatyczne. Jego intensywny kolor to sprawka dużej ilości ciemnego kakao. Zróbcie koniecznie !
CZEKOLADOWE CIASTO
Z CUKINII
Składniki:
( szklanka o pojemności 250 ml )
- 500 g cukinii
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 100 g orzechów ( dałam nerkowce )
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 100 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Obie mąki połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Orzechy posiekać, czekoladę pokroić w nieduże kawałki.
4. Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodać sypkie składniki, dolać olej, mleko. Następnie dodać startą cukinię, czekoladę oraz bakalie. Masę dobrze wymieszać - do połączenia składników.
5. Tortownicę średnicy 25/27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Smacznego !
Wygląda pysznie i mam cukinie akurat, więc zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie to wszystko wygląda.Jakbym miał więcej czasu to bym sobie to zrobił.
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, może w końcu zdecyduję się sama zrobić ;)
OdpowiedzUsuńwyglada ppysznie:) tylko ciekawi mnie smak nigdy nie jadlam takiego
OdpowiedzUsuńCiasto z cukinii? pierwsze słyszę :D
OdpowiedzUsuńA to ciekawe. o cieście z cukinii nie słyszałam. Ciekaawe jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńWygłąda superowo! Warto spróbować upiec. Zwłąszcza że bardzo zaciekawił mnie smak takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńRobiłam już ciasto marchewkowe i w moim otoczeniu wszystkim smakowało więc dla omiany chętnie wypróbuję twój przepis na ciasto z cukinią.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę i cikinię, z obydwu składników może wyjść ciasto doskonałe.
OdpowiedzUsuńMniaam, wygląda przepysznie:) uwielbiam klasyczne brownie dalego na tą wersję mam ogromną ochotę:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam ciasta z warzywami ale twój przepis bardzo mnie korci.
OdpowiedzUsuń